Sok z buraka - właściwości
Można powiedzieć, że sok z buraka to samo zdrowie. Burak jest źródłem białka cukru i wielu ważnych dla organizmu składników odżywczych. Posiada substancje o działaniu przeciwpasożytniczym, przeciwgrzybiczym oraz antybakteryjnym. Dodatkowo buraki zawierają: żelazo, potas, witaminy z grupy B, chlor, flor, miedź, cynk, lit i bor. Sam sok z buraka zawiera w sobie polifenole, karotenoidy, glikozydy i betainę.Najważniejszymi właściwościami buraka jest zapobieganie anemii, obniżanie ciśnienia krwi oraz tworzenie czerwonych krwinek. Dodatkowo pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu w organizmie oraz poszerza naczynia krwionośne, co jest ważne przy profilaktyce zmian miażdżycowych. Właśnie dlatego picie soku z buraka redukuje ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym zawały, choroby niedokrwiennej i udaru mózgu. Obecność żelaza i witamin z grupy B natomiast pozytywnie wpływa na układ krwionośny i procesu tworzenia czerwonych krwinek, co jest nieocenioną pomocą przy walce z anemią.
Sok z buraka https://dietly.pl/blog/picie-soku-z-buraka-efekty-poznaj-jego-wlasciwosci posiada również właściwości antyoksydacyjne, antyseptyczne i przeciwzapalne, które zawdzięcza botainie. Polecany jest przy infekcjach i stanach zapalnych, w szczególności poleca się go na kaszel i dolegliwości z nim związane. Po sok z buraka warto też sięgnąć podczas odchudzania się, ponieważ poprawia przemianę materii.
Przeciwskazania do picia soku z buraka
Sok z buraka jest nieoceniony dla naszego zdrowia, jednak nie każdy powinien go pić. Przeciwskazaniem do jego picia są choroby, takie jak: dna moczanowa, reumatyzm i kamica nerkowa. Dzieje się tak, ponieważ buraki zawierają szczawiany, które mogą powodować zaostrzenie choroby. Soku z buraka nie zaleca się również osobom z niskim ciśnieniem, ponieważ po dłuższym czasie może powodować niedociśnienie. Dodatkowo nawet osoby w pełni zdrowe powinny pamiętać o umiarze i zdrowym rozsądku przy jego piciu.
Sok z buraka - najlepszy przepis z surowych buraków
Składniki:- 1 kg buraków,
- 300 gram jabłka,
- 250g marchwi,
Dodatkowo: czosnek, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowujemy kilogram buraków ćwikłowych, najlepiej nie za dużych. Najlepsze buraki, to te, które posiadają cienką skórkę i są twarde. Im świeższe i młodsze buraki, tym soku będzie więcej i będzie mniej cierpki w smaku. Aby sok z buraka był smaczniejszy, dobieramy jeszcze do niego twarde i soczyste jabłka i marchew. Warzywa i jabłka myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy po kolei do sokowirówki. Wytłoczony sok przelewamy do dzbanka. Jeśli wolimy wytrawniejszy aromat, do soku dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, liść laurowy i ziele angielskie i pozostawiamy kilka godzin w lodówce, aby sok nabrał aromatu. Otrzymany sok można rozrzedzić, a także zapasteryzować.