reklama

Witamina D obniża ryzyko zakażenia koronawirusem

Opublikowano:
Autor:

Witamina D  obniża ryzyko zakażenia koronawirusem - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościJak wynika z badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców pacjenci zarażeni koronawirusem znacznie rzadziej cierpieli na powikłania i umierali, jeśli mieli dostateczny poziom witaminy D we krwi.

Odpowiednie badania związane z  poziomem witaminy D we krwi przeprowadzili specjaliści z Boston University School of Medicine.  Zrobili to na  235 pacjentach hospitalizowanych z powodu infekcji koronawirusem.

Okazało się, że chorzy, którzy mieli co najmniej 30 ng/mL 25-hydroksywitaminy D (tę substancję mierzy się, aby sprawdzić stężenie witaminy D we krwi) znacznie łagodniej przechodzili chorobę. Rzadziej też umierali.

Ponadto w ich krwi było mniejsze stężenie białka C-reaktywnego, które świadczy o nasileniu stanów zapalnych.

Wśród chorych w wieku powyżej 40 lat wystarczający poziom witaminy D wiązał się z ryzykiem zgonu mniejszym o 51,5 proc. w porównaniu do osób, które witaminy tej miały za mało (mniej niż 30 ng/mL 25-hydroksywitaminy D we krwi).

Według amerykańskich naukowców  odpowiednia ilość witaminy D obniża również  ryzyko samego zakażenia koronawirusem  i to aż o 54 proc. Co więcej chroni przed poważnymi konsekwencjami nie tylko w przypadku infekcji koronawirusem, ale też innymi wirusami, które powodują choroby górnych dróg oddechowych, w tym grypę.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE