reklama
reklama

Ruszył nowy sezon "Kuchennych rewolucji". Kiedy obejrzymy odcinek kręcony w Mielcu?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościW grudniu poprzedniego roku na kulinarnej mapie Mielca pojawiły się "Latające Smaki". To dawna restauracja "Vis a vis" zmieniła swoje oblicze po wizycie Magdy Gessler. Znana restauratorka była już w Mielcu z ponowną wizytą, a w marcu kolejny sezon "Kuchennych rewolucji" pojawi się na ekranie.
reklama

Dziś już wiemy, że odcinek z mieleckich "Rewolucji" będziemy mogli obejrzeć jako trzeci w 26 sezonie programu, czyli prawdopodobnie w czwartek, 16 marca. 

reklama

- Najstarsze wzmianki o Mielcu pochodzą z wieków średnich, ale sławę przyniosły mu otwarte w okresie międzywojennym i - wciąż działające - zakłady lotnicze - czytamy na stronie player.pl, w zapowiedzi odcinka. 

W telewizji TVN rusza 26 sezon "Kuchennych rewolucji"

- Magda Gessler już od trzynastu lat udowadnia, że nie boi się nowych wyzwań. Nowa edycja ponownie zaskoczy królową polskiej kuchni, która dotrze w każdy zakamarek Polski, ratując gastronomiczne biznesy. Czy i tym razem sprosta nowym wyzwaniom? Ponad trzysta przeprowadzonych rewolucji, tysiące przepisów kulinarnych, metamorfoz wnętrz i ona – nieustraszona Magda Gessler. Po raz dwudziesty szósty najsłynniejsza polska restauratorka wyruszy w Polskę, by ratować upadające lokale. Królowa TVN-u nie zwalnia tempa! Wiosenne porządki wprowadzone zostaną między innymi w Mielcu, Wrocławiu, czy Witnicy. Królowa polskiej gastronomii spróbuje też pomóc restauracji bałkańskiej w Grodzisku Wielkopolskim, czy lokalom w Komornikach, Kielcach i Trzcielu. Czy „Kuchenne rewolucje” przyniosą wszystkim upragniony sukces? To będzie sezon pełen wyzwań! - czytamy na stronie tvn.pl.

reklama

Premiera nowego sezonu "Kuchennych rewolucji" będzie miała miejsce w czwartek, 2 marca, o godz. 21:35 w TVN.

Restauracja "Latające smaki" z Mielca w "Kuchennych rewolucjach"

Nazwa "Latające Smaki" to nawiązanie do lotniczych tradycji naszego miasta. Ale równocześnie podkreślać ma lekkość smaku i bajkową, magiczną atmosferę tego miejsca.

- Będzie to miejsce pełne fantazji, zupełnie niespodziewane, ale bardzo wesołe i kolorowe - opisywała w czasie "Kuchennych rewolucji" pani Magda Gessler. - Menu będzie bardzo zasadnicze, bo to teren, który nie do końca ma tradycję kulinarną, i trudno tu ustalić konkretną kuchnię. Stwierdziłam więc, że są dania, o których wszyscy Polacy zawsze marzą, w lepszych lub gorszych momentach: tatar, gołąbki czy naleśniki.

reklama

W menu "Latających Smaków" królować będą więc swojskie smaki z nutką włoską: popisowym daniem ma być tatar przygotowywany według tradycyjnej receptury oraz gołąbki pieczone "jak u mamy".

- Będą obłędne - zapowiedziała pani Magda.

Właścicielka restauracji, pani Magdalena Skotak, która restaurację prowadzi wraz z mężem Piotrem i córką Aleksandrą, przez kilka lat pracowała we włoskiej knajpie. To tam poznała smak tradycyjnej pizzy, który zdołała przenieść na nasz polski i mielecki grunt. To właśnie pizzę kosztowała pani Magda Gessler, kiedy pierwszy raz przekroczyła progi Vis a vis, i bardzo jej posmakowała. Jak sama stwierdziła, właścicielka ma doskonała "pamięć smakową" i jest w stanie odtworzyć dania.

reklama

Dlatego w menu restauracji nie brakuje też pizzy oraz makaronów. 

- Restauracja była moim marzeniem, które rosło 25 lat - przyznała pani Magda, właścicielka restauracji. - Troszkę się boimy, bo przed nami jest dużo ciężkiej pracy, ale musimy dać radę. Byłam i jestem przygotowana na wszystko - ale nie na złe, tylko na wszystko dobre, co nastąpi po rewolucjach. Nakarmię ten Mielec jak nigdy dotąd!

Co po "Kuchennych rewolucjach"?

Sądząc po ilości gości odwiedzających "Latające Smaki", tradycyjne dania bardzo posmakowały mieszkańcom Mielca. Jak powiedziała nam właścicielka bistro, codziennie schodzi im ok. 3 kg wołowiny (na tatara). Danie to przygotowywane jest z pierwszej krzyżowej. Wielką popularnością cieszą się też flaki i gołąbki z ryżem i wieprzowiną, pieczone w piecu, podawane z sosem na bazie kapusty, a także desery - naleśniki z serem z bitą śmietaną i czekoladą oraz szarlotką. Coraz więcej gości odwiedza bistro "Latające Smaki", a właściciele mają sprecyzowane plany dalszego rozwoju. Chcą rozbudować ogródek i wyremontować górną salę w restauracji, by pomieścić wszystkich chętnych na ich smakołyki. 

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama