reklama

Prawdziwki i ... fałszywki

Opublikowano:
Autor:

Prawdziwki i ... fałszywki - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościMuchomory sromotnikowe i jadowite wyglądać mogą jak dobre i niegroźne dla organizmu człowieka gołąbki, gąski lub pieczarki, borowika szlachetnego łatwo zaś pomylić z niejadalnym goryczakiem żółciowym. Jak bronić się przed pomyłkami, które kosztować nas mogą utratę zdrowia albo nawet życia?

- Najlepiej zbierać te grzyby, co do których nie mamy żadnych wątpliwości, że są jadalne. Dla początkujących grzybiarzy idealnym celem są na przykład grzyby rurkowe, w których grupie nie ma odmian śmiertelnie trujących, a i ryzyko jakiegokolwiek zatrucia jest znacznie mniejsze – mówi Artur Święch z Nadleśnictwa Tuszyma. Jednak w sytuacji, gdy zechcemy nieco „zaszaleć” i wrzucić do koszyka jeszcze parę innych okazów, wspomóc się powinniśmy nie tylko atlasem grzybów, ale i przede wszystkim sporą dozą rozsądku.

Więcej w 36 numerze Korso

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE