reklama

Nie masz czasu gotować na święta? Duża rodzina zapowiedziała swój przyjazd? Catering uratuje sytuację!

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Nie masz czasu gotować na święta? Duża rodzina zapowiedziała swój przyjazd? Catering uratuje sytuację! - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Pracujesz w Wigilię i niespecjalnie możesz liczyć na pomoc domowników? Przerasta Cię liczba obowiązków, a na święta zjeżdża się do Ciebie cała rodzina? A może po prostu chcesz odpocząć po intensywnych miesiącach i spędzić czas z najbliższymi? Nie martw się, firma cateringowa przygotuje jedzenie za Ciebie.
reklama

Święta Bożego Narodzenia już za pasem. To już ostatnia chwila żeby poukładać kulinarne, wigilijno - świąteczne plany. Jednak jak wiemy, nie każdy z nas ma czas, ochotę i umiejętności, aby sprostać im samodzielnie. I na szczęście nie każdy musi, bo z pomocą przychodzą dziś firmy cateringowe. W ich szerokim menu nawet najbardziej wybredny domownik znajdzie coś dla siebie. Wybierając catering świąteczny, możesz zamówić wszystkie dwanaście potraw lub tylko uzupełnić swój spis dań tymi, które niezbyt ci wychodzą albo ich przygotowanie zabiera zbyt dużo czasu. Podpowiadamy, jakie smaki masz do wyboru, do kiedy musisz złożyć zamówienie, w jakim terminie je odebrać i ile za to wszystko zapłacić. 

Najczęściej zamawiane wigilijne potrawy: barszcz, pierogi i uszka

Mimo wspólnej tradycji obchodzenia świąt, co dom i region to zwyczaje trochę się różnią, a potrawy wigilijne wyglądają i smakują inaczej. Są jednak takie, które obowiązkowo muszą się znaleźć na stole każdej rodziny. Pytamy o nie szefa kuchni uznanej, mieleckiej restauracji Karczma Polska Grzegorza Bednarczyka.

Jeżeli chodzi o ciepłe dania na kolację wigilijną to przede wszytkim zamawiane są pierogi z kapustą i grzybami, pierogi ruskie, barszcz czerwony i uszka z grzybami. Niewiele mniejszą popularnością cieszą się gołąbki z kaszą w sosie grzybowym i żur wigilijny na suszonych grzybach. 

– odpowiada nam kucharz. I przyznaje, że to pewnie dlatego, że uszka i pierogi są bardzo pracochłonnymi potrawami świątecznymi, a każdy ceni swój czas.

Jak sprawdziliśmy, te dania to faktycznie obowiązkowa pozycja każdej wigilii, bo są dostępne w ofercie praktycznie wszystkich firm cateringowych. Ile kosztują?

Za litr czerwonego barszczu zapłacimy ok. 30 zł, za zupę grzybową już więcej, bo ok. 40 zł. Cena pierogów z kapustą i grzybami waha się w granicach 2-3 zł za sztukę, a uszek z grzybami 15-18 zł za porcję 10 sztuk.

Reszta dań wigilijnych dobierana jest już zwykle pod indywidualne gusta smakowe gospodarzy. Choć bazą są zwykle te same składniki, to można zaskoczyć ich kompozycją. Tym, co znajdziemy na każdym polskim stole wigilijnym, jest na pewno ryba – podawana na ciepło i na zimno. Restauracje oferują przede wszystkim smażonego:

  • słynnego polskiego karpia – w formie tzw. dzwonków, cena za 100 g to ok. 10 zł lub pieczonego w całości - to koszt liczony wg wagi ok 12 zł za 100 g
  • łososia – cena za 100 g to ok. 13-15 zł,
  • dorsza – cena za 100 g to ok. 13-15 zł.

 

Tradycyjnie na zimno jemy w święta śledzia. Najczęściej dostaniemy go w dwóch najpopularniejszych wariantach, czyli w oleju z cebulą lub w śmietanie z jabłkiem, natomiast w Karczmie Polskiej możemy zamówić śledzia po żydowsku. Są też restauracje, które przygotują nam rybę w inny sposób, na przykład w carry. Ceny za 100 g śledzia wahają się w granicach 6-8 zł. Trzeba mieć jednak na względzie, że wiele firm cateringowych sprzedaje potrawę tylko w większych półkilogramowych porcjach. Wtedy można zdecydować się tylko na jeden jego wariant.

Jednym z klasycznych polskich dań wigilijnych jest także podawana na zimno lub ciepło ryba w warzywach, potocznie nazywana rybą po grecku, w ofercie restauracji jest to najczęściej miruna. Za kilogram dania zapłacimy ok. 65-80 zł.

Catering wigilijny czy wigilijno-świąteczny? Sprawdź! Ten drugi to rozwiązanie na całe święta

Wybierając ofertę cateringową, zwróć uwagę, jaki rodzaj potraw przygotowuje dana restauracja. Catering wigilijny zaopatrzy nas tylko w jedzenie na 24 grudnia, wigilijno-świąteczny to również zimne przystawki i dania obiadowe, którymi poczęstujemy gości w pierwszy i drugi dzień świąt. Większość restauracji pełni już jednak usługę kompleksowo. W ofercie obiadowej królują przede wszystkim mięsa. W końcu to je najtrudniej przygotować. Tym bardziej, gdy chcemy by były w ciut bardziej świątecznym wydaniu niż w niedzielny obiad. Co głównie przygotowują restauracje?

  • kotlety de volaille – 18-24 zł zł za szt.,
  • szwajcara (kotlet z szynką i serem) – 17 zł za szt.,
  • golonkę gotowaną lub po bawarsku – 28 zł za szt.,
  • kaczkę (bardzo często z akcentem świątecznym, czyli pomarańczami, goździkami miodem czy imbirem) 130 zł za sztukę (ok. 1,5 kg),
  • pieczeń z karkówki z sosem własnym – 75 zł za kg,
  • schab ze śliwką z sosem pieczeniowo-śliwkowym – 75-80 zł za kg, 
  • gołąbki (różne rodzaje, także rybne) 45 zł za 0,5 kg.

 

Wśród proponowanych przez firmy cateringowe dodatków do dań ciepłych znajdziemy również świąteczny bigos. Najczęściej otrzymamy go w słoikach 0,9 l. Jego ceny kształtują się naprawdę różnie – od 50 zł do nawet ponad 100 zł, w zależności od rodzaju dodanego do kapusty mięsa. Najdroższe bigosy to te z dziczyzną. I chociaż inne dodatki, jak na przykład kopytka, kluski śląskie i surówki, trudniej znaleźć w świątecznym menu restauracji, są one częścią oferty stałej, o którą warto zapytać nawet w święta. 

Kopytka, kluski śląskie i surówki najczęsciej zamawiają osoby, które korzystają z pełnej oferty wigilijno-świątecznej.  My te dodatki mamy w ofercie ponieważ sporo jest osób, które odbierają potrawy przygotowane od a do zet, zostawiając sobie tylko ich podgrzanie i zaserwowanie. U nas kopytka najcześciej zamawiane są z kaczką po polsku, a kluski śląskie z roladkami i zrazami, do tego surówki i obiad świąteczny gotowy. 

- zdradza Grzegorz Bednarczyk

Podczas świątecznych śniadań na stole króluje zimna płyta. Czyli sałatki, zakąski i połmiski mięs i wędlin. Wśród nich znajdziemy pasztety i mięsa pieczone, ale taże ryby i mięsa w galarecie. Za mięsny plater 15 porcji trzeba zapłacić ok. 170 zł, a rybny ok. 260 zł. Restauracje przygotowują także własne pasztety, często z dodatkiem suszonych owoców. Ich cena za 0,5 kg, w zależności od rodzaju, to 35-70 zł. Szef kuchni w Karczmie Polskiej poleca pasztet z dziczyzny, który ma wyjątkowy i delikatny smak. 

Nie wyobrażasz sobie świąt bez tradycyjnej sałatki jarzynowej, ale nie chce ci się spędzać kilku godzin na jej żmudnym krojeniu? Także i ją możesz kupić gotową już za 50-55 zł za kilogram.

Coraz więcej wigilijnych menu dla wegetarian i wegan

Znaleźliśmy również restauracje, które specjalizują się tylko w wigilijno-świątecznym menu wegańskim. W ich ofercie znajdziemy najczęściej dania podobne do tych tradycyjnych, tylko że wykonane z alternatywnych produktów, np. selerybę po grecku, pasztet z białej fasoli czy soczewicy ze śliwką.

Firmy cateringowe nie zapominają o miłośnikach świątecznych słodkości. Za te, które stawiamy jeszcze na stole wigilijnym, czyli makiełki, musimy zapłacić ok. 45 zł (kilogramowa porcja). Wśród sprzedawanych ciast dominują bożonarodzeniowe klasyki: makowiec, ciasto marchewkowe, sernik i piernik. Ich ceny kształtują się następująco:

  • makowiec – ok. 110 zł,
  • ciasto marchewkowe – ok. 80 zł,
  • sernik – 110-140 zł,
  • piernik – 90 zł.

 

Dla bardzo leniwych lub zapracowanych restauracje mają nawet kompot z suszu. Za niecały litr świątecznego napoju zapłacimy jednak ok. 30 zł.

Niektóre restauracje mogą doliczyć do twojego rachunku koszt opakowań, w które zapakowane zostało wydane ci jedzenie. Zwykle to ok. 5 zł za sztukę.

Jesteś uczulony na jakiś składnik? Nie lubisz jakiejś przyprawy? A może odwrotnie? Zapytaj o możliwość modyfikacji dania

Okazuje się, że są restauracje, które nawet w przypadku zamówienia na wynos wychodzą naprzeciw oczekiwaniom klientów. Jak mówi nam pan Grzegorz, szef kuchni, do przygotowania świątecznego dania może użyć przyprawy specjalnie wskazanej przez klienta, jak również z którejś zrezygnować. Takie życzenie trzeba wyrazić jednak już przy składaniu zamówienia.

Kiedy zamówić catering, by kucharze zdążyli przygotować go na czas? Im szybciej tym lepiej. Jak mówi nam dyrektor Karczmy Polskiej - Agnieszka Skucińska, zamówienia zaczynają spływać już od początku grudnia, a ich przyjmowanie kończymy 19 grudnia - powinni więc zdążyć także Ci, którzy zostawiają wszystko na ostatnią chwilę. Zamówienia można składać telefonicznie, osobiście i mailowo.

Większość firm cateringowych nie dowozi jedzenia. Zwykle trzeba odebrać je samemu 23 grudnia lub w Wigilię w godzinach porannych.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama