reklama
reklama

Najlepszy przepis na faworki. Jeden składnik jest kluczem do sukcesu

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Freepik

Najlepszy przepis na faworki. Jeden składnik jest kluczem do sukcesu - Zdjęcie główne

Faworki na piwie są wyjątkowo kruche i chrupiące. | foto Freepik

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości- Kiedy przychodzi karnawał, wszyscy myślą o zabawie, tańcach i, oczywiście, o pysznych, chrupiących faworkach. Dla mnie to czas, który kojarzy się z domową atmosferą, z zapachem ciasta w kuchni i chwilami spędzonymi z najbliższymi. Faworki, które robię według przepisu przekazanego mi przez mamę, są pełne tych wspomnień - przekazuje nasza Czytelniczka.
reklama

Składniki:

  • 6-7 żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (oraz trochę więcej do podsypania)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki piwa
  • 1,5 litra oleju słonecznikowego do smażenia
  • Cukier puder do posypania
Przygotowanie faworków – krok po kroku

Zaczynamy od żółtek, które ubijamy z cukrem – mikserem, na najwyższych obrotach przez około 8 minut. Najlepiej robić to na parze, dzięki czemu masa stanie się bardziej puszysta. Kiedy byłam mała, uwielbiałam patrzeć, jak mama ubija żółtka, a ja czekałam, aż ciasto będzie gotowe do dalszych etapów. Pamiętam, jak zawsze powtarzała, że to właśnie od tego momentu zależy, jak pyszne będą faworki, więc pilnowała, żeby wszystko odbywało się w odpowiednim rytmie.

reklama

Gdy masa jest już gotowa, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy piwo. To właśnie ono nadaje ciastu lekkości, sprawiając, że faworki są chrupiące i delikatne. Wtedy najlepiej wymieszać wszystko łyżką, a potem rękami wyrobić gładkie ciasto. 

Gdy ciasto jest już sprężyste i dobrze wyrobione, wykładam je na lekko podsypaną stolnicę i zaczynam wyrabiać przez około 7 minut. Kiedy ciasto jest gotowe, zaczynam bić je wałkiem, co sprawia, że wtłoczone powietrze daje efekt, na który czekamy – ciasto staje się lekkie i puszyste. Pamiętam, jak mama mi pokazywała, jak to robić, żeby faworki były perfekcyjne.

Kiedy ciasto jest gotowe, zaczynam nagrzewać olej do około 180 stopni Celsjusza. 

Z ciasta formuję małe kawałki, które następnie rozwałkowuję na bardzo cienkie placki. Wtedy wycinam z ciasta prostokąty, w środku robiąc nacięcie, przez które przeplatam jeden koniec ciasta. 

reklama

Smażymy faworki na złoto przez około minutę z każdej strony, a potem wykładamy je na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Teraz nadchodzi najprzyjemniejsza część – posypanie faworków cukrem pudrem. 

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Portal Korso.pl - Najnowsze wiadomości z Mielca, Wiadomości, Sport, Biznes, Rozrywka, Kultura, Mielec. Sprawdź! Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama