reklama

Trwa XXVIII Forum Ekonomiczne w Krynicy

Opublikowano:
Autor:

Trwa XXVIII Forum Ekonomiczne w Krynicy - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościPonad 4 tysiące uczestników z Europy, Azji oraz USA bierze udział w trzydniowym, krynickim Forum Ekonomicznym. To jedyne, tak duże, międzynarodowe wydarzenie w tej części starego kontynentu. Obok premiera, ministrów, parlamentarzystów, ludzi kultury, nauki, specjalistów z wielu dziedzin oraz szefów wielkich firm, a także efektownych ekspozycji i prezentacji jest pawilon województwa podkarpackiego.

Podkarpacka Strefa Spotkań, tak nazywa się miejsce, w którym Województwo Podkarpacie promuje walory regionu. Mowa tu o potencjale gospodarczym i atrakcyjności turystycznej, które będą główną osią rozmów i paneli zaplanowanych na 3 kolejne dni.

Przy okazji takich ważnych wydarzeń jak Forum Ekonomiczne podejmujemy skuteczne działania w celu promowania naszych największych atutów gospodarczych, jak i turystycznych. Kontynuując przekaz kampanii promocyjnej „Wyższy Poziom Innowacji” mówimy o nowoczesnych technologiach stosowanych w lotnictwie i motoryzacji, jak również rozwiązaniach technologicznych i informatycznych łączących wskazane branże – tłumaczy Maciej Jaskot, dyrektor Departamentu Promocji i Współpracy Gospodarczej. – Mówiąc o potencjale gospodarczym regionu nie możemy zapomnieć o pozostałych atutach i walorach Podkarpacia. Przy tej okazji chcemy rozsmakować uczestników forum w podkarpackich produktach regionalnych prezentowanych w innowacyjny sposób – dodaje M.Jaskot.

Promocja województwa to również tradycyjne produkty regionalne, które wyjątkowo w trakcie forum posmakować będzie można w wersji molekularnej, czyli mocno nietypowej, nowoczesnej i kreatywnej. Na gości Podkarpackiej Strefy Spotkań czekać będą takie specjały jak kawior z marchewki, chipsy z mięty i bazylii, lody z jogurtu schłodzone ciekłym azotem z miodem i suszonym dereniem.

Sięgamy po naturalne produkty Podkarpacia, które jako województwo jest zdecydowanym liderem w ilości zarejestrowanych produktów tradycyjnych w Polsce. Łączymy zatem tradycję z naukową wiedzą o gotowaniu – opowiada Krzysztof Polok, ekspert kuchni molekularnej. – Dzięki takim zabiegom ekologiczna podkarpacka żywność zyska nowy smak i formę, co jest znakiem rozpoznawczym nowoczesnej i zdrowej gastronomii – tłumaczy K.Polok.

W trakcie trwania Forum Ekonomicznego Podkarpacką Strefę Spotkań odwiedzą ważni goście. W panelach dyskusyjnych głos zabiorą ministrowie, podsekretarze stanu, a także ludzie mediów. W zaplanowanym na dziś spotkaniu, którego temat to „Rozmowy o Polsce i świecie” udział weźmie Jerzy Kwieciński, Minister inwestycji i Rozwoju, zaś w czwartek Podkarpacką Strefę Spotkań odwiedzi Marek Kuchciński, Marszałek Sejmu RP.  Kluczowym elementem programu będzie specjalny panel „Inteligentne specjalizacje szansą na rozwój i inwestycje w regionach”. W dyskusji, która zaplanowana jest na jutro, wezmą udział Jerzy Kwieciński, Władysław Ortyl, Marcin Chludziński, Tomasz Pisula i Marek Chrzanowski.

Tegorocznego forum w liczbach to 6 sesji plenarnych, 180 paneli, wykładów, warsztatów oraz prezentacji, które skupiać będą się na najważniejszych problemach politycznych i gospodarczych dotyczących Europy Środkowo-Wschodniej. Nie zabraknie też dyskusji w kwestii ochrony zdrowia, innowacji oraz bezpieczeństwa. Gościem specjalnym forum będzie premier Mateusz Morawiecki.

Udział Województwa Podkarpackiego w wydarzeniu finansowany jest ze środków Unii Europejskiej – EFRR, w ramach projektu „Promocja Gospodarcza Województwa Podkarpackiego” realizowanego w ramach RPO WP 2014-2020, oś priorytetowa I. Konkurencyjna i innowacyjna gospodarka, Działanie 1.3. Promowanie przedsiębiorczości.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE