Kampania "Produkty mleczne na szlakach kulinarnych" w Mielcu
Kampania "Produkty mleczne na szlakach kulinarnych" przybyła do Mielca. W Karczmie Polskiej uczestnicy projektu dowiedzieli się mnóstwa ciekawostek o zdrowej i zbilansowanej diecie oraz o właściwym doborze zdrowych produktów mlecznych. To była świetna okazja, aby spróbować różnorodnych potraw przygotowanych z mleka i jego przetworów, a jednocześnie zdobyć wiedzę na temat ich wartości odżywczych i korzyści dla zdrowia.To wydarzenie zorganizowało stowarzyszenie „Polska Ekologia” z Rzeszowa. Jest to organizacja, która działa na terenie całego kraju i promuje tradycyjne polskie doświadczenia kulinarne.
Karczma Polska na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki
- Jesteśmy tu w ramach projektu „Produkty mleczne na szlakach kulinarnych” a spotykamy się w Karczmie Polskiej nieprzypadkowo. Otóż restauracja ta już od 10 lat jest na szlaku kulinarnych Podkarpackie Smaki. Projekt finansowany jest z Funduszu Promocji Mleka. Będziemy mogli skosztować prawdziwych bieszczadzkich serów od Bożeny Wisły z Bukowca, a także wysłuchać ciekawostek na temat mleka i produktów mlecznych - opowiadał Krzysztof Zieliński ze stowarzyszenia.
Skąd pomysł na kampanię mleczną?
Mleko pojawiło się w naszej diecie 9 tys. lat temu. Była to rewolucja w życiu naszych przodków, a zaczęło się wszystko w Egipcie. Ponad 5 tys. lat temu zaczęto mleko przerabiać w różnorodne przetwory, produkty. Częste spożywanie mleka i jego przetworów w diecie może mieć pozytywny wpływ na zdrowie kości, skóry, a także układu nerwowego i odpornościowego. Dlatego warto zwracać uwagę na ich jakość i pochodzenie, aby cieszyć się ich korzyściami dla zdrowia.
Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki
Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki to inicjatywa, która zrzesza wiele obiektów gastronomicznych z terenu województwa podkarpackiego. Celem Szlaku jest promowanie regionalnych potraw i tradycyjnej kuchni Podkarpacia oraz zachęcanie turystów do zwiedzania regionu poprzez wrażenia kulinarne. Obiekty gastronomiczne, które należą do Szlaku, muszą mieć w swoim menu co najmniej trzy potrawy regionalne lub tradycyjne i przystąpić do procesu certyfikacji. Pozytywnie przetestowane lokale otrzymują certyfikat i tabliczkę, która jest umieszczana na zewnątrz obiektu.Obecnie Szlak liczy aż 44 obiekty, co czyni go jednym z największych szlaków kulinarnych w Polsce. W niektórych z nich można znaleźć także Półkę Podkarpackie Smaki, na której umieszczone są produkty regionalne, tradycyjne i ekologiczne od rodzimych producentów. Takie półki znajdują się m.in. w Karczmie Polskiej w Mielcu.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.