reklama
reklama

Już są! Ceny jagód i jagodzianek w Mielcu

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Anna Babula-Dydo

Już są! Ceny jagód i jagodzianek w Mielcu - Zdjęcie główne

Sezon jagodowy rozpoczęty | foto Anna Babula-Dydo

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościW tym roku sezon jagodowy rozpoczął się wcześniej niż zwykle. Na lokalnych rynkach możemy już kupić jagody, a w piekarniach pojawiły się jagodzianki.
reklama

Ceny jagód w Mielcu

Pierwsze jagody przypominają nam smak lata. W jakiej cenie możemy je kupić w Mielcu? Sprawdziliśmy to. Na hali targowej za litr jagód musimy zapłacić od 20 do 25 zł. Pytamy sprzedających, dlaczego sezon rozpoczął się prawie miesiąc wcześniej niż zwykle.

reklama

Sezon na jagody rozpoczął się wcześniej, z powodu kwietniowych upałów. Wegetacja szybko ruszyła i mamy efekt. Zwykle jagody pojawiały się 24 czerwca, na Jana. W tym roku pierwsze jagody zbierałam końcem maja. 

- mówi kobieta sprzedająca owoce.

Jak wygląda sytuacja w lesie, czy jest dużo jagód?

Niestety w tym sezonie jest mniej jagód, niż w poprzednich latach. Mrozy, które nawiedziły Polskę po upałach, zniszczyły część kwiatów. Przymrozki szły falami, dlatego w jednym miejscu są jagody, a w drugim nie ma. Trzeba ich szukać.

- dodaje nasza rozmówczyni.

Czy cena, którą oferujecie, jest adekwatna do ilości pracy i warunków zbierania jagód?

reklama

Litr jagód trzeba zbierać ręcznie ponad godzinę. Warunki w lesie są ciężkie. Jest mnóstwo much, komarów, kleszczy. Jest duże ryzyko zachorowania na boreliozę. W ostatnich czasach również trzeba się liczyć z tym, że można spotkać w lesie wilka czy niedźwiedzia, bo słyszymy że coraz częściej pojawiają się w naszych lasach. Do lasu również trzeba dojechać, później poświęcić czas na sprzedaż. Po przeliczeniu czasu pracy, nie są to wysokie stawki.

- podkreśla sprzedawczyni z powiatu mieleckiego

Jagoda lepsza od borówki amerykańskiej

Jagoda leśna wykorzystywana jest jako roślina jadalna i lecznicza. Ma ona bogatszy skład chemiczny od bardziej plennych borówek północnoamerykańskich. Dlatego znaczenie jagody leśnej pozostaje wysokie mimo silnej konkurencji.

reklama

Właściwości lecznicze, działanie przeciwnowotworowe

Jagody są wykorzystywane od lat w medycynie ludowej. Służą do wykonywania przetworów, deserów, mrożonek, nalewek i soków. Leśne jagody mają również działanie przeciwnowotworowe, dzięki dużej zawartości antocyjanów. Są one silnymi antyoksydantami, neutralizującymi szkodliwe działanie wolnych rodników. Te drobne owoce zawierają masę witamin i minerałów. Zalecane są dla diabetyków, ponieważ regulują poziom cukru we krwi. Powinny je spożywać również osoby pracujące przy komputerach, gdyż dobrze jest stosować je profilaktycznie w leczeniu chorób wzroku.Mają one doskonały wpływ na układ sercowo-naczyniowy, oczyszczają organizm z toksyn, mają działanie odtruwające i przeciwbakteryjne. Suszone jagody działają przeciwbiegunkowo, natomiast świeże - przeczyszczająco.

reklama

Ceny jagodzianek w Mielcu

Jagodzianki są już w sprzedaży. Za jedną jagodziankę, w cukierni przy ul. Wolności w Mielcu, trzeba zapłacić 8 zł.  Jeśli jednak lubicie domowe wypieki, mamy dla Was sprawdzony przepis na pyszne jagodzianki.

Przepis na jagodzianki

Składniki na około 16 bułeczek:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
  • 100 g masła
  • 300 g jagód
Do posmarowania bułek przed pieczeniem

  • żółtko + 1 łyżka mleka
Sposób wykonania

  1. Wcześniej wyjmujemy drożdże aby się ogrzały. Pokruszone wsypujemy do miseczki, dodajemy połowę ciepłego mleka, łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 - 15 minut w ciepłe miejsce.
  2. Jajko wraz z żółtkami ubijamy z drobnym cukrem na puszystą masę.
  3. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy wyrośnięte drożdże, pozostałość ciepłego mleka, ubite z cukrem żółtka oraz roztopione ostudzone masło.
  4. Dokładnie wyrabiamy ciasto - aż będzie odchodzić od ręki, około 15 minut. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około półtorej godziny.
  5. Wykładamy ciasto na stolnicę, wyrabiamy jeszcze przez minutę. Formujemy kulę i dzielimy ją na równe części. Rozpłaszczać kolejno kawałki ciasta w dłoniach, nakładamy jagody (według uznania, opcjonalnie 3 łyżeczki). Następnie zlepiamy brzegi ciasta i formujemy kulkę.
  6. Wykładamy bułeczki łączeniem do dołu na dużej blaszce, zachowując odstępy.
  7. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  8. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C - grzanie góra-dół.
  9. Jagodzianki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i pieczemy przez około 17 minut na złoty kolor.
  10. Gotowe bułeczki możemy udekorować lukrem lub kruszonką.
Udanych wypieków! :)

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama