Okres dojrzewania
Intensywny rozwój wymaga zwiększonej dawki witamin i minerałów. W tym czasie organizm magazynuje potrzebne składniki takie jak wapń i żelazo, by móc czerpać z ich zapasów w przyszłości.
U chłopców między 11. a 18. rokiem życia wzrasta zapotrzebowanie na energię, które jest znacznie większe niż u dziewczynek w podobnym wieku. Na tym etapie możemy zaobserwować gwałtowny skok wzrostu, stąd dzienne zapotrzebowanie na białko wynosi 65 g. u chłopców i 45 g u dziewczynek. Ze względu na pojawiający się w tym okresie cykl menstruacyjny dziewczynki powinny zadbać o zwiększoną dawkę żelaza w spożywanym jedzeniu. Bardzo ważny jest także wapń i fosfor, a dieta młodego człowieka powinna obfitować w warzywa, owoce i ryby. Warto zwrócić uwagę na częstotliwość jedzenia. Zbyt długie przerwy między posiłkami mogą prowadzić do zaburzenia koncentracji, przemęczenia czy uczucia senności, co negatywnie wpłynie na proces uczenia się.
Po 20. roku życia
Według badań to właśnie ta grupa wiekowa odżywia się najgorzej. Nadużywanie alkoholu, zbyt mała ilość snu, nieunormowane posiłki, fast foody to zguba młodych osób. W tym okresie równie ważne jest spożywanie sporej ilości wapnia (nabiał, pieczywo, migdały). Nie zmienia się zapotrzebowanie kobiet na żelazo.
Między 30. a 50. rokiem życia
W tym okresie ze względu na wzmożony stres, szybkie tempo życia, nadmiar obowiązków, a w szczególności na małą aktywność fizyczną jesteśmy narażeni na wystąpienie nadciśnienia tętniczego, cukrzycy czy otyłości brzusznej. Ważne, by na tym etapie szczególną uwagę zwrócić na to, co jemy. Pomiędzy 35. a 40. rokiem życia drastycznie zmniejsza się masa kostna, co może doprowadzić do osteoporozy. Można temu zapobiec, jedząc produkty bogate w witaminę D, wapń i białko.
Między 50. a 65 rokiem życia
Na tym etapie nasze zdrowie zaczyna wymagać nieco większej uwagi. Odpowiednie odżywianie ma więc duże znaczenie, bo w tym wieku zarówno mężczyźni, jak i kobiety narażeni są na choroby układu sercowo - naczyniowego, którym winne są przede wszystkim tłuste jedzenie, a także spożywanie nadmiaru soli. Na naszym stole powinno znajdować się więcej "dobrych" tłuszczów, świeżych warzyw i owoców, orzechów i produktów pełnoziarnistych.
Po 65. roku życia
W starszym wieku jesteśmy bardziej narażeni na infekcje, dlatego dieta powinna być bogata w witaminę C, a dla wzmocnienia układu kostnego w witaminę D. Warto zwrócić uwagę także na ilość spożywanego błonnika w pokarmie - suszone owoce, produkty pełnoziarniste i warzywa pomogą w walce z problemami trawiennymi. Osoby starsze powinny dbać o zdrowe odżywianie, picie wody, ale także o pozostanie jak najdłużej aktywnym fizycznie.