W wyniku kontroli urzędowej stwierdzono obecność Salmonella w dwóch z pięciu badanych próbek papryki słodkiej mielonej w opakowaniach 20 g.
Papryka słodka może być dodawana do produktów spożywczych spożywanych bez obróbki termicznej. Pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka zanieczyszczonej żywności wywołać zatrucie pokarmowe.
Szczegóły dotyczące produktów:
- Produkt – Papryka słodka mielona. Masa netto 20g
- Najlepiej spożyć przed końcem:/ Nr partii: 10 2021/1143
- Kraj pochodzenia: HISZPANIA
- Producent: CARUM Sp. J. ul. Ogrodowa 42, 42-231 Cykarzew Północny
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu „Papryka słodka mielona. Masa netto 20g”, szczególnie bez obróbki cieplnej.
W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
CZYTAJ TAKŻE:
- Prezes firmy Ankol napisała książkę. Mamy zdjęcia z promocji [FOTO]
- Remont na ul. Wojska Polskiego. Jak posuwają się prace? [FOTO]
- Czwartek: Liczba zakażeń rośnie, również w powiecie mieleckim
- Wypadek! Zderzenie motocyklisty z osobówką
- Młody ksiądz z diecezji tarnowskiej nie żyje
- Potrącenie pieszego. Są utrudnienia w ruchu!
- Podkarpacie. Leżał w kałuży krwi - to była próba zabójstwa! [VIDEO]
- GKS GROM Krzemienica najlepsza w sezonie PALP [FOTO]
- Pomnik papieża w tęczowej fladze! "To wyraz walki z kościołem"
- Mamy wyniki matur z wszystkich mieleckich szkół