Jakie obowiązują zasady w temacie żywienia pacjentów? Zasięgnęliśmy informacji u źródła, czyli w mieleckim Szpitalu Specjalistycznym im. Edmunda Biernackiego.
Prawidłowe odżywianie jest bardzo ważnym elementem procesu zdrowienia, dlatego każdemu pacjentowi przebywającemu w oddziale lekarz zaleca odpowiednią dietę, stosowną do jego stanu zdrowia oraz wieku. Wszystkie jadłospisy dla poszczególnych diet są opracowane przez dietetyków wg. aktualnych norm żywieniowych, z wyszczególnieniem prawidłowych metod przygotowywania posiłków i wskazaniem produktów wskazanych oraz przeciwwskazanych.
W związku z różnymi przyczynami, m.in. odmiennymi nawykami żywieniowymi, ogólnym złym samopoczuciem spowodowanym chorobą, pacjenci często chcą korzystać z pożywienia przyniesionego przez osoby odwiedzające. Przynoszenie posiłków domowych nie jest zakazane. Jednak ich wprowadzenie do diety szpitalnej moze stać się przyczyną się wielu nieprzyjemnych następstw.
Dlatego mając na uwadze zdrowie pacjenta, produkty spożywcze przynoszone do szpitala przez pacjenta lub jego rodzinę powinny być konsultowane z lekarzem prowadzącym lub personelem pielęgniarskim, ponieważ odpowiednia dieta jest kluczowa w leczeniu wielu chorób.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.