Reklama

Reklama

Witamina D dobra na koronawirusa

Opublikowano: 4 listopada 2020 07:34
Autor:

Witamina D  dobra na  koronawirusa - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Jak wynika z badań przeprowadzonych wcześniej przez amerykańskich, a potwierdzonych ostatnio przez hiszpańskich naukowców pacjenci zarażeni koronawirusem znacznie rzadziej cierpieli na powikłania i umierali, jeśli mieli dostateczny poziom witaminy D we krwi.

Najpierw odpowiednie  badania związane z  poziomem witaminy D we krwi przeprowadzili specjaliści z Boston University School of Medicine.  Zrobili to na  235 pacjentach hospitalizowanych z powodu infekcji koronawirusem.
CZYTAJ TAKŻE:Pandemia Covid 19 stanie się endemią. Wyjaśniamy co to znaczy

Okazało się, że chorzy, którzy mieli co najmniej 30 ng/mL 25-hydroksywitaminy D (tę substancję mierzy się, aby sprawdzić stężenie witaminy D we krwi) znacznie łagodniej przechodzili chorobę. Rzadziej też umierali.

Wśród chorych w wieku powyżej 40 lat wystarczający poziom witaminy D wiązał się z ryzykiem zgonu mniejszym o 51,5 proc. w porównaniu do osób, które witaminy tej miały za mało.

Według amerykańskich naukowców  odpowiednia ilość witaminy D obniża również  ryzyko samego zakażenia koronawirusem  i to aż o 54 proc. Co więcej chroni ona przed poważnymi konsekwencjami nie tylko w przypadku infekcji koronawirusem, ale też innymi wirusami, które powodują choroby górnych dróg oddechowych, w tym grypę.

Teraz dane te  potwierdzili hiszpańscy naukowcy z Hospital Universitario Marqués de Valdecilla. Jak poinformowali na łamach jednego z pism medycznych pacjenci, którzy łykali suplementy witaminy D przed przyjęciem do szpitala, mieli trochę lepsze wyniki, niż ci, którzy ich nie przyjmowali.

Jednocześnie zarówno zagraniczni jak i Polscy naukowcy i lekarze przestrzegają przed pochopnym suplementowaniem witaminy D. Powinny to robić wyłącznie te osoby, które wykonały badania i na tej podstawie stwierdzono u nich niedobory. Nadmiar witaminy D w organizmie  może doprowadzić do hiperwitaminozy, której konsekwencjami może być m.in. uszkodzenie narządów takich jak np. nerki, wątroba czy żołądek.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.