Wydarzenie stanowiło m.in. podsumowanie zbiorów miodu, było okazją do wyróżnienia najbardziej aktywnych i zasłużonych pszczelarzy. Święto to także doskonała okazja do promocji miodu i produktów pszczelich: pyłków, propolisu, kosmetyków, świec.
Zwracając się do pszczelarzy i uczestników święta, wicemarszałek Ewa Draus nawiązała do historii bartnictwa oraz zapewniła o wsparciu Samorządu województwa dla producentów miodów poprzez kontynuację programów informacyjno-promocyjnych:
Biorąc pod uwagę czynniki rozwojowe oraz zachodzące obecnie anomalie pogodowe, a także widząc problem, jakim jest masowe wymieranie pszczół, Samorząd Województwa Podkarpackiego wspólnie z Wojewódzkim Związkiem Pszczelarzy w Rzeszowie prowadzi kampanię edukacyjną „Rola pszczół miodnych w zachowaniu bioróżnorodności w rolnictwie”. Jej celem jest promowanie działań zmierzających do zachowania bioróżnorodności w rolnictwie, poprzez ochronę pszczół miodnych, a także propagowanie działań rolniczych, służących ochronie pszczół miodnych oraz utrzymanie odpowiedniej liczby rodzin pszczelich w województwie, dla właściwego zapylania upraw entomofilnych” – powiedziała wicemarszałek Ewa Draus.
Podczas Święta wręczono odznaki honorowe Podkarpackiej Izby Rolniczej im. Św. Izydora Oracza – wręczane za zasługi i wkład na rzecz rozwoju podkarpackiej działalności rolniczo-społecznej.
Wręczono również Statuetki imienia ks. dr Jana Dzierżona – honorowe wyróżnienie nadawane przez Polski Związek Pszczelarski za szczególnie wybitne zasługi w pracy i działalności. Otrzymali je Pan Tadeusz Pacia oraz Aleksander Underlik.
Wręczono także brązowe, srebrne i złote odznaki Polskiego Związku Pszczelarskiego.
Ponadto podczas jubileuszowego Święta Miodu zostało wręczone specjalne odznaczenie tj. brylantowa odznaka Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy, która wręczona została po raz pierwszy za wybitne osiągnięcia i działalność na rzecz podkarpackiego i polskiego pszczelarstwa. Brylantową odznakę Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy otrzymał Pan Tadeusz Dylon – Prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy i Prezydent Polskiego Związku Pszczelarzy.
Stałym elementem pszczelarskiego święta są konkursy, które cieszą się duża popularnością wśród pszczelarzy. Nagrody i wyróżnienia przyznano w następujących konkurencjach:
„Najlepsza Pasieka Podkarpacia 2019 r.”
Laureaci:
I miejsce: Marian Maksymiec
II miejsce: Zdzisław Pytel
III miejsce: Janusz Falandys
„Producenci miodów pitnych”
Laureaci:
I miejsce: Marek Barzyk za miód pitny półtorak
II miejsce: Mariusz Surowiec za miód pitny – polski trójniajk
III Miejsce: Krzysztof Szeliga za miód pitny trójniak
„Producenci nalewek miodowych”
Laureaci:
I miejsce: Krzysztof Herdzik za nalewkę łzy konika polnego
II miejsce: Andrzej Bielecki za nalewkę zielony orzech na miodzie
III miejsce: Kazimierz Młynarski za dereniówkę na miodzie
„Który miód najlepiej smakuje w ocenie konsumentów”
Laureaci:
I miejsce: Natalia Leban za miód gryczany
II miejsce: Józef Kubacki za miód wielokwiatowy
III miejsce: Kazimierz Młynarski za miód gryczany.
Ponadto podczas XV Podkarpackiego Święta Miodu rozstrzygnięta została V edycja Konkursu na najbardziej aktywne koło pszczelarskie. Laureatami zostali:
Gminne Koło Pszczelarzy w Trzebownisku, Regionalne Koło Pszczelarzy „Barć” w Bielińcu, oraz Powiatowy Związek Pszczelarzy w Lubaczowie. Przyznano również wyróżnienie dla Rejonowego Koła Pszczelarzy w Rzeszowie.
Impreza zorganizowana została w partnerstwie przez Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego oraz Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie w ramach Planu Operacyjnego Krajowej - Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2018-2019.