Pani z Koła Gospodyń Wiejskich w Piechotach (gm. Padew Narodowa) działają aktywnie w różnych dziedzinach. W tym roku po raz pierwszy postanowiły rozpocząć przygotowania do świąt wypiekiem mazurka wielkanocnego. Ale cóż to było za ciasto!
Ten nietypowy wypiek mierzył bowiem aż 251 cm. Upieczony został przez: Annę Kołek, Teresę Stępień, Barbarę Kilian, Wiesławę Łącz, Elżbietę Burdzel oraz Zofię Płaza tradycyjną metodą, z polewą kajmakową, a ozdobiony wiosennymi akcentami. Boki były ozdobione rodzynkami, migdałami, skórką pomarańczową a na środku znajdował się napis " Wesołego Alleluja!".
Ciasto ozdobione zostało także bukszpanem, co nieodłącznie kojarzy się ze Świętami Wielkanocnymi.
- Każda z Pań z Naszego Koła wykazała się umiejętnościami pieczenia oraz dekorowania - przekazuje KGW w Piechotach.
Staropolski Mazurek Wielkanocny został upieczony według starej, tradycyjnej receptury babć: z dwóch garnców mąki, kopy jaj, 2 dużych kwart masła klarowanego, 2 kwart zmielonego cukru, 1 kwarty drożdży, kwarty konfitury i bakalii.
Mazurek upieczony został w tradycyjnym starym piecu kaflowym.
Kto mógł cieszyć się wybornym smakiem mazurka? Częstowała się nim przede wszystkim Rada Sołecka, sołtys i panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Piechotach
Miarka nie kłamie - takim wypiekiem naje się wiele osób!
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.