"Bitwa Regionów” to konkurs kulinarny angażujący przy zmaganiach o najlepszą regionalną potrawę setki Kół Gospodyń Wiejskich z całej Polski. Jego głównym celem jest promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Ważnym aspektem wydarzenia jest także promowanie i wspieranie Kół Gospodyń Wiejskich, w szczególności w zakresie aktywizacji wspólnot i społeczności lokalnych na obszarach wiejskich.
W chorzelowskiej edycji konkursu udział wzięło 16 Kół Gospodyń Wiejskich. Po spróbowaniu przygotowanych dań komisja postanowiła przyznać pierwsze miejsce paniom z Koła Gospodyń Wiejskich z Żarówki.
- Była to tradycyjna potrawa w naszej miejscowości. Składała się na nią kapusta obwarzana, ziemniaki i grzyby suszone. Nasze ziemie nie są urodzajne, ale to co udało się pozyskiwać z płodów ziemi i pobliskich lasów, było wykorzystywane do przygotowania potraw – mówiła Beata Mrozowska z KGW Żarówka. - Sekretem potrawy jest jej smak. Nie było tu bardzo z czego gotować, więc kobiety doprawiały potrawę różnymi ziołami, żeby to co przygotują smakowało, aby było dobre – dodawała Beata Żytniak.
Drugie miejsce zajęły panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Piechot, a trzecie miejsce przypadło w udziale paniom z Koła Gospodyń Wiejskich z Podola.
Poza zmaganiami konkursowymi przez cały czas na scenie trwał przegląd Zespołów i Kapel Ludowych w ramach XV Podkarpackiego Jarmarku Ludowego „Roztańczony Chorzelów 2023”. Całość wydarzenia zakończył występ gwiazdy wieczoru Zespołu „LACHERSI”.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.