reklama

Lekkie i smaczne śniadanie - Gotuj z Korso!

Opublikowano:
Autor:

Lekkie i smaczne śniadanie - Gotuj z Korso! - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościChoć święta kojarzą się nam przede wszystkim z przyjemnościami stołu, dziś zamiast kalorycznych dań, smaczne i zdrowe śniadanko zaproponowane przez specjalistę od żywienia, Daniela Chabzdę.

Jeśli już nie w pierwszy dzień świąt, kiedy na naszych stołach królować będzie biały barszcz z wędzonymi wędlinami, jajkami i chrzanem, to może w świąteczny poniedziałek warto sięgnąć po coś lżejszego, ale też bardzo smacznego. I żadnych protestów, że dbać o siebie zaczynamy tuż po świętach! Zacznijmy zaraz albo od poniedziałku, nawet jeśli to poniedziałek wielkanocny. Czemu tak szybko? Bo wiosna, bo chcemy wyglądać dobrze, bo każdy moment jest świetny. A i propozycja całkiem fajna.

- Moja propozycja śniadania to bułeczki z ciecierzycy z szybkim pasztetem z wątróbki drobiowej oraz sałatka wiosenna - zachęca Daniel Chabzda i przy okazji  wszystkim Czytelnikom życzy zdrowych, spokojnych, radosny i spędzonych w rodzinnym gronie Świąt Wielkanocnych.

 

A oto przepisy.

Bułeczki z ciecierzycy z czarnuszką (10 szt.)

 

- 2 puszki ciecierzycy 

lub 250 g  suchej namoczyć i ugotować

- 1/2 łyżeczki soli

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 szklanki mąki owsianej, ja zmieliłem płatki owsiane

- 1 jajko

- 100 ml wody

- 2 łyżki mąki pszennej

- 2 łyżki pestek dyni

- 1 łyżka ziół prowansalskich

- 1 łyżeczka nasion czarnuszki

- 4 łyżki oleju rzepakowego

- sezam do posypania

 

Odsącz ciecierzycę lub ugotuj i odsącz, a następnie zmiksuj ją w blenderze na gładką masę z olejem i wodą. Do masy wsyp mąkę, proszek do pieczenia, dodaj jajko i wszystko wymieszaj. Dosyp pestki dyni, czarnuszkę i sól i ponownie wymieszaj. Formy na muffinki wysmaruj olejem, ułóż w nich równe porcje ciasta, posyp wybranymi nasionami i piecz w temp.180 °C przez  ok. 35 minut.

Szybki pasztet z wątróbki ( 6-8 porcji)

 

- 300g wątróbki drobiowej

- 3 łyżki masła

- 1 jabłko

- 1 czerwona cebula

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżka majeranku

- sól, pieprz do smaku

 

Pokrój drobno jabłko, czosnek i posiekaj cebulę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła, dodaj jabłko, czosnek i cebulę, przypraw solą i pieprzem. Podduś ok. 3 minut, aż zmiękną. Dodaj oczyszczoną wątróbkę i smaż razem ok. 6 minut do miękkości.

Zawartość patelni przełóż do miski, dodaj łyżkę majeranku, resztę masła i dokładnie zmiksuj na gładką masę. Odstaw do schłodzenia.

Sałatka wiosenna

 

- Mix sałat ok. 200g

- 1/2 średniej papryki

- 1/2 pęczka rzodkiewki

- 1 pomidor

- kawałek ogórka zielonego

- szczypiorek, natka pietruszki

- sól, pieprz do smaku

Sos:

- 1 cytryna

- 3 łyżki oleju (lniany, rzepakowy lub oliwa z oliwek)

- 1 łyżka ziół prowansalskich

Przygotowanie sosu:

Wyciśnij sok z cytryny do kubka, dodaj olej i zioła. Wymieszaj wszystkie składniki.

 

Mix sałat przesyp do miski, warzywa opłucz i pokrój w kostkę lub talarki. Dodaj pokrojone warzywa, przypraw solą i pieprzem i wymieszaj. Polej sosem i wymieszaj. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.

 

Bułeczki i pasztet można przygotować dzień wcześniej.

P.S. Przepisy powstały w oparciu M. Makarowska "Jedz pysznie z niskim IG".

 

Chcesz podzielić się z nami swoimi ulubionymi przepisami?
Masz swoje ulubione danie, które może zachwycić naszych Czytelników?
Wyślij swój przepis na maila, ilustrując go zdjęciem gotowej potrawy albo fotografiami z całego procesu przygotowania.
Czekamy na Twoje kulinarne popisy na mailu:
ksobieniewska@korso.pl.
Konkurs dla czytelników

Wśród osób, które podadzą odpowiedź na pytanie: Jak długo dusimy wątróbkę w przepisie na pasztet i wyślą odpowiedź na maila: tpz.dietetyk@gmail.com, rozlosujemy nagrody, 3 zaproszenia na bezpłatną konsultację u dietetyka.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE