Jeśli już nie w pierwszy dzień świąt, kiedy na naszych stołach królować będzie biały barszcz z wędzonymi wędlinami, jajkami i chrzanem, to może w świąteczny poniedziałek warto sięgnąć po coś lżejszego, ale też bardzo smacznego. I żadnych protestów, że dbać o siebie zaczynamy tuż po świętach! Zacznijmy zaraz albo od poniedziałku, nawet jeśli to poniedziałek wielkanocny. Czemu tak szybko? Bo wiosna, bo chcemy wyglądać dobrze, bo każdy moment jest świetny. A i propozycja całkiem fajna.
- Moja propozycja śniadania to bułeczki z ciecierzycy z szybkim pasztetem z wątróbki drobiowej oraz sałatka wiosenna - zachęca Daniel Chabzda i przy okazji wszystkim Czytelnikom życzy zdrowych, spokojnych, radosny i spędzonych w rodzinnym gronie Świąt Wielkanocnych.
A oto przepisy.
Bułeczki z ciecierzycy z czarnuszką (10 szt.)
- 2 puszki ciecierzycy
lub 250 g suchej namoczyć i ugotować
- 1/2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mąki owsianej, ja zmieliłem płatki owsiane
- 1 jajko
- 100 ml wody
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki pestek dyni
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka nasion czarnuszki
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- sezam do posypania
Odsącz ciecierzycę lub ugotuj i odsącz, a następnie zmiksuj ją w blenderze na gładką masę z olejem i wodą. Do masy wsyp mąkę, proszek do pieczenia, dodaj jajko i wszystko wymieszaj. Dosyp pestki dyni, czarnuszkę i sól i ponownie wymieszaj. Formy na muffinki wysmaruj olejem, ułóż w nich równe porcje ciasta, posyp wybranymi nasionami i piecz w temp.180 °C przez ok. 35 minut.
Szybki pasztet z wątróbki ( 6-8 porcji)
- 300g wątróbki drobiowej
- 3 łyżki masła
- 1 jabłko
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz do smaku
Pokrój drobno jabłko, czosnek i posiekaj cebulę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła, dodaj jabłko, czosnek i cebulę, przypraw solą i pieprzem. Podduś ok. 3 minut, aż zmiękną. Dodaj oczyszczoną wątróbkę i smaż razem ok. 6 minut do miękkości.
Zawartość patelni przełóż do miski, dodaj łyżkę majeranku, resztę masła i dokładnie zmiksuj na gładką masę. Odstaw do schłodzenia.
Sałatka wiosenna
- Mix sałat ok. 200g
- 1/2 średniej papryki
- 1/2 pęczka rzodkiewki
- 1 pomidor
- kawałek ogórka zielonego
- szczypiorek, natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Sos:
- 1 cytryna
- 3 łyżki oleju (lniany, rzepakowy lub oliwa z oliwek)
- 1 łyżka ziół prowansalskich
Przygotowanie sosu:
Wyciśnij sok z cytryny do kubka, dodaj olej i zioła. Wymieszaj wszystkie składniki.
Mix sałat przesyp do miski, warzywa opłucz i pokrój w kostkę lub talarki. Dodaj pokrojone warzywa, przypraw solą i pieprzem i wymieszaj. Polej sosem i wymieszaj. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.
Bułeczki i pasztet można przygotować dzień wcześniej.
P.S. Przepisy powstały w oparciu M. Makarowska "Jedz pysznie z niskim IG".
Chcesz podzielić się z nami swoimi ulubionymi przepisami? Masz swoje ulubione danie, które może zachwycić naszych Czytelników? Wyślij swój przepis na maila, ilustrując go zdjęciem gotowej potrawy albo fotografiami z całego procesu przygotowania. Czekamy na Twoje kulinarne popisy na mailu: ksobieniewska@korso.pl. |
Konkurs dla czytelników Wśród osób, które podadzą odpowiedź na pytanie: Jak długo dusimy wątróbkę w przepisie na pasztet i wyślą odpowiedź na maila: tpz.dietetyk@gmail.com, rozlosujemy nagrody, 3 zaproszenia na bezpłatną konsultację u dietetyka. |