Planujesz grilla z rodziną lub znajomymi? Postaw na smaczne i zdrowe przepisy, które posmakują każdemu.
Karkówka, kiełbasa i kaszanka - to standardowe trio, które znajdziemy na każdym ruszcie podczas majówkowej biesiady. Jeżeli szukasz czegoś innego, przede wszystkim bardziej zdrowego, mamy proste i szybkie przepisy na fit potrawy idealne na tegorocznego grilla. Co ważne, sprawdzą się nawet wśród amatorów kulinarnych przygód.
Bataty grillowane w ziołach
• 3 bataty• olej rzepakowy
• zioła prowansalskie, tymianek, papryka czerwona, sól
Bataty dokładnie umyć, skórkę oczyścić szczoteczką. Pokroić w plastry. Posmarować olejem z dodatkiem ziół prowansalskich, tymianku, papryki czerwonej i soli. Talarki ułożyć na ruszcie lub tacce, grillować do zarumienienia z obu stron.
Podobnie można postąpić z innymi warzywami: papryką, cukinii, pieczarkami czy cebulą.
Indyk w sosie jogurtowym
• 500 g mięsa z piersi indyka• 1 mały jogurt naturalny
• czosnek, papryka słodka, chili, curry
Jogurt naturalny wymieszać z przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę świeżym czosnkiem, mięso zanurzyć w marynacie na co najmniej 30 minut. Filety grillować z obu stron, aż mięso się zarumieni.
Sałatka z fetą, cukinią i pomidorami
• 1 cukinia (ok. 250 g)• 2 pomidory
• 1/4 cebuli
• mix sałat z rukolą
• 100 g chudego sera feta
• oliwa, sól i pieprz i oregano
• winegret: 4 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz
Cukinię umyć, przyciąć na końcach, następnie pokroić w słupki lub plastry. Obtoczyć w oliwie i zgrillować. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, startym czosnkiem i suszonym oregano. Sałatę z rukolą wyłożyć na półmisek, dodać pokrojonego pomidora (można go wcześniej sparzyć i obrać ze skórki). Posypać pokrojoną w półksiężyce cebulą. Dodać cukinię i pokrojoną w kostkę fetę. Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby solą. Polać sosem winegret.
Dorada z grilla
• świeża dorada• cytryna
• czosnek, świeże zioła np. koperek lub pietruszka, sól
Rybę oczyścić i osuszyć. Naciąć nożem na boku. Do środka włożyć 2 plasterki cytryny, przepołowiony ząbek czosnku, świeże zioła i posolić. Układać w folii lub na tacce na rozgrzanym grillu. Rybę grillować ok. 4 minuty z każdej strony.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.