reklama

Grill w majówkę mimo złej pogody

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: IStock

Grill w majówkę mimo złej pogody - Zdjęcie główne

Postaw na smaczne i zdrowe przepisy, które posmakują każdemu. | foto IStock

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Narazie pogoda nie rozpieszcza Nas w ten długi weekend. Jednak gdy tylko zauważymy słońce od razu zabierajmy się za tradycyjnego majówkowego grilla. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy przepisy, które przygotujecie w 5 minut. A resztę czasu poświęcicie świętowaniu.
reklama

Planujesz grilla z rodziną lub znajomymi? Postaw na smaczne i zdrowe przepisy, które posmakują każdemu.

Karkówka, kiełbasa i kaszanka - to standardowe trio, które znajdziemy na każdym ruszcie podczas majówkowej biesiady. Jeżeli szukasz czegoś innego, przede wszystkim bardziej zdrowego, mamy proste i szybkie przepisy na fit potrawy idealne na tegorocznego grilla. Co ważne, sprawdzą się nawet wśród amatorów kulinarnych przygód.

 

Bataty grillowane w ziołach

• 3 bataty

• olej rzepakowy

• zioła prowansalskie, tymianek, papryka czerwona, sól

Bataty dokładnie umyć, skórkę oczyścić szczoteczką. Pokroić w plastry. Posmarować olejem z dodatkiem ziół prowansalskich, tymianku, papryki czerwonej i soli. Talarki ułożyć na ruszcie lub tacce, grillować do zarumienienia z obu stron.

Podobnie można postąpić z innymi warzywami: papryką, cukinii, pieczarkami czy cebulą.

 

Indyk w sosie jogurtowym

• 500 g mięsa z piersi indyka

• 1 mały jogurt naturalny

• czosnek, papryka słodka, chili, curry

Jogurt naturalny wymieszać z przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę świeżym czosnkiem, mięso zanurzyć w marynacie na co najmniej 30 minut. Filety grillować z obu stron, aż mięso się zarumieni.

 

Sałatka z fetą, cukinią i pomidorami

• 1 cukinia (ok. 250 g)

• 2 pomidory

• 1/4 cebuli

• mix sałat z rukolą

• 100 g chudego sera feta

• oliwa, sól i pieprz i oregano

• winegret: 4 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz

Cukinię umyć, przyciąć na końcach, następnie pokroić w słupki lub plastry. Obtoczyć w oliwie i zgrillować. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, startym czosnkiem i suszonym oregano. Sałatę z rukolą wyłożyć na półmisek, dodać pokrojonego pomidora (można go wcześniej sparzyć i obrać ze skórki). Posypać pokrojoną w półksiężyce cebulą. Dodać cukinię i pokrojoną w kostkę fetę. Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby solą. Polać sosem winegret.

 

Dorada z grilla

• świeża dorada

• cytryna

• czosnek, świeże zioła np. koperek lub pietruszka, sól

Rybę oczyścić i osuszyć. Naciąć nożem na boku. Do środka włożyć 2 plasterki cytryny, przepołowiony ząbek czosnku, świeże zioła i posolić. Układać w folii lub na tacce na rozgrzanym grillu. Rybę grillować ok. 4 minuty z każdej strony.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama