reklama

Chrońmy pszczoły. Apel do rolników i sadowników

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Fb Gmina Tuszów Narodowy

Chrońmy pszczoły. Apel do rolników i sadowników - Zdjęcie główne

Owady zapylające od zawsze były i będą jedną z najważniejszych części ekosystemu, a także wskaźnikiem jakości środowiska. | foto Fb Gmina Tuszów Narodowy

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Od kilku już lat pszczelarze alarmują, że owadów jest coraz mniej. Grozi to zachwianiem równowagi w przyrodzie, a w dalszej konsekwencji zanikiem życia. Pszczoły i inne owady zapylające kwiaty masowo giną przy okazji rozpylania przez rolników środków ochrony roślin.
reklama

Owady zapylające od zawsze były i będą jedną z najważniejszych części ekosystemu, a także wskaźnikiem jakości środowiska.

 

PRZECZYTAJ TEŻ:

 

Od kilku już lat pszczelarze alarmują, że owadów jest coraz mniej. Grozi to zachwianiem równowagi w przyrodzie, a w dalszej konsekwencji zanikiem życia. Pszczoły i inne owady zapylające kwiaty masowo giną przy okazji rozpylania przez rolników środków ochrony roślin.

"Gdy zginie ostatnia pszczoła, ludzkości pozostaną tylko cztery lata życia"


Gmina Tuszów Narodowy wystosowała apel do rolników i sadowników:

- Prosimy aby pamiętać i wykonywać opryski środkami ochrony roślin po locie pszczół tj. późnymi wieczorami lub w nocy oraz stosować środki o niskiej szkodliwości dla owadów zapylających.
Pszczoły nie są wrogami, lecz przyjaciółmi rolników. Dzięki pracy pszczół wzrastają plony - poinformował dział Ochrony Środowiska.

O pszczołach

W Polsce mamy kilkaset przeróżnych gatunków tych owadów. Wszystkie żywią się nektarem i pyłkiem kwiatowym, jednocześnie zapylając odwiedzane rośliny. Umożliwiają w ten sposób roślinom zapłodnienie, a w rezultacie powstanie owocu. To właśnie pszczołom i ich pracy zawdzięczamy produkcję 1/3 żywności. Dzięki temu, że ich gatunki są tak różnorodne, mogą zapylać różne rodzaje roślin i działać w różnych warunkach.

Wczesną wiosną pszczoły ruszają do pracy – zapylają kwitnące sady, łany rzepaku i większość roślin będących surowcem do produkcji żywności. Według szacunków w naszej szerokości geograficznej rośliny owadopylne stanowią około 78 proc. gatunków. Bez pszczół wiele gatunków roślin nie mogłoby się rozmnażać, wytwarzać owoców, lub ich uprawy dawałyby niewielkie plony a owoce byłyby małe i zdegenerowane.

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama