Piernik był symbolem bogactwa, na chłopskie stoły trafił dopiero w XIX wieku, ze względu na coraz bardziej dostępne przyprawy korzenne. Do dziś w niektórych krajach oznacza on luksus oraz słodkie życie. Pierniki w wielu częściach Polski są jedną z 12 obowiązkowych potraw wigilijnych. Bez tego ciasta w mniejszej czy większej formie hnie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia.
Panie z Koła Gospdyń Wiejskich w Podolu podzieliły się sprawdzonym przepisem piernika, ktory szybko znika ze stołów w ich domach.
Piernik wałkowany, składniki:
50 dkg mąki
15dkg margaryny palmy
2 łyżki sztucznego miodu
1 przyprawa do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 cukier waniliowy
1 pełna łyżka mleka
1 jajko
Sposób przygotowania:
Do rondelka wsypać łyżkę cukru kryształu i rozpuścić na karmel. Dodać 2-3 łyżek gorącej wody oraz miód, margarynę i przyprawy, zagotować.
Na stolnicy przygotować mąkę/ przesiać/ dodać cukier puder, sodę rozpuszczoną w mleku, jajko i chłodny karmel. Szybko zarabiać ciasto, następnie odłożyć do lodówki na 1 godzinę.
Po wyciągnięciu z lodówki podzielić ciasto na 4 części rozwałkować i piec w temperaturze ok. 200 stopni.
Przygotowanie masy, składniki:
½ litra mleka
5 łyżek grysiku
25 dkg margaryny palmy
1 szklanka cukru pudru
olejek pomarańczowy
Sposób przygotowania masy:
Grysik ugotować na mleku na gęsto. Margarynę utrzeć z cukrem i dodawać po łyżce zimnego grysiku. Na końcu dodać olejek pomarańczowy.
Dodatkowo na jedną warstwę ciasta potrzebny słoiczek powidła śliwkowego.
Na wierzch przygotować polewę czekoladową.
Życzymy smacznego.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.