reklama
reklama

Boże Narodzenie to nie tylko choinka, ale i domowy piernik. Panie z KGW w Podolu dzielą się przepisem [ZDJĘCIE]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: pixabay

Boże Narodzenie to nie tylko choinka, ale i domowy piernik. Panie z KGW  w Podolu dzielą się przepisem  [ZDJĘCIE] - Zdjęcie główne

Piernik na święta. | foto pixabay

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościPierniki znane dziś w formie ciast i ciasteczek, są nierozerwalnie związane z polską kuchnią. Jednak historia miodowo-korzennych wypieków sięga daleko poza granice naszego kraju, a pierwsze przepisy pochodzą z czasów antycznych.
reklama

Piernik był symbolem bogactwa, na chłopskie stoły trafił dopiero w XIX wieku, ze względu na coraz bardziej dostępne przyprawy korzenne. Do dziś w niektórych krajach oznacza on luksus oraz słodkie życie. Pierniki w wielu częściach Polski są jedną z 12 obowiązkowych potraw wigilijnych. Bez tego ciasta w mniejszej czy większej formie hnie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia. 

Panie z Koła Gospdyń Wiejskich w Podolu podzieliły się sprawdzonym przepisem piernika, ktory szybko znika ze stołów w ich domach.

reklama

Piernik wałkowany, składniki:

50 dkg mąki

15dkg margaryny palmy

2 łyżki sztucznego miodu

1 przyprawa do piernika

1 łyżeczka cynamonu

1 cukier waniliowy

1 pełna łyżka mleka

1 jajko

Sposób przygotowania:

Do rondelka wsypać łyżkę cukru kryształu i rozpuścić na karmel. Dodać 2-3 łyżek gorącej wody oraz miód, margarynę i przyprawy, zagotować.

reklama

Na stolnicy przygotować mąkę/ przesiać/ dodać cukier puder, sodę rozpuszczoną w mleku, jajko i chłodny karmel. Szybko zarabiać ciasto, następnie odłożyć do lodówki na 1 godzinę.

Po wyciągnięciu z lodówki podzielić ciasto na 4 części rozwałkować i piec w temperaturze ok. 200 stopni.

Przygotowanie masy, składniki:

½ litra mleka

5 łyżek grysiku

25 dkg margaryny palmy

1 szklanka cukru pudru

olejek pomarańczowy

Sposób przygotowania masy:

reklama

Grysik ugotować na mleku na gęsto. Margarynę utrzeć z cukrem i dodawać po łyżce zimnego grysiku. Na końcu dodać olejek pomarańczowy.

Dodatkowo na jedną warstwę ciasta potrzebny słoiczek powidła śliwkowego.

Na wierzch przygotować polewę czekoladową.

Życzymy smacznego.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama