Piernik był symbolem bogactwa, na chłopskie stoły trafił dopiero w XIX wieku, ze względu na coraz bardziej dostępne przyprawy korzenne. Do dziś w niektórych krajach oznacza on luksus oraz słodkie życie. Pierniki w wielu częściach Polski są jedną z 12 obowiązkowych potraw wigilijnych. Bez tego ciasta w mniejszej czy większej formie hnie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia.
Panie z Koła Gospdyń Wiejskich w Podolu podzieliły się sprawdzonym przepisem piernika, ktory szybko znika ze stołów w ich domach.
Piernik wałkowany, składniki:
50 dkg mąki
15dkg margaryny palmy
2 łyżki sztucznego miodu
1 przyprawa do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 cukier waniliowy
1 pełna łyżka mleka
1 jajko
Sposób przygotowania:
Do rondelka wsypać łyżkę cukru kryształu i rozpuścić na karmel. Dodać 2-3 łyżek gorącej wody oraz miód, margarynę i przyprawy, zagotować.
Na stolnicy przygotować mąkę/ przesiać/ dodać cukier puder, sodę rozpuszczoną w mleku, jajko i chłodny karmel. Szybko zarabiać ciasto, następnie odłożyć do lodówki na 1 godzinę.
Po wyciągnięciu z lodówki podzielić ciasto na 4 części rozwałkować i piec w temperaturze ok. 200 stopni.
Przygotowanie masy, składniki:
½ litra mleka
5 łyżek grysiku
25 dkg margaryny palmy
1 szklanka cukru pudru
olejek pomarańczowy
Sposób przygotowania masy:
Grysik ugotować na mleku na gęsto. Margarynę utrzeć z cukrem i dodawać po łyżce zimnego grysiku. Na końcu dodać olejek pomarańczowy.
Dodatkowo na jedną warstwę ciasta potrzebny słoiczek powidła śliwkowego.
Na wierzch przygotować polewę czekoladową.
Życzymy smacznego.
Komentarze (0)