reklama

Jakie słodkości zjemy w święta tradycyjne czy nowoczesne. Na którym miejscu sernik? [ZDJĘCIE]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: pixabay

Jakie słodkości zjemy w święta tradycyjne czy nowoczesne. Na którym miejscu sernik? [ZDJĘCIE] - Zdjęcie główne

Słodkości świąteczne. | foto pixabay

reklama
Udostępnij na:
Facebook
LifestyleŚwięta bez tradycyjnego sernika? Nie ma takiej opcji, tradycyjny sernik to przede wszystkim mnóstwo kremowego twarogu.
reklama

Tradycyjne, polskie wypieki jak  sernik, cieszą się niesłabnącą popularnością. Sernik tradycyjny pieczony jest z kilku podstawowych produktów i jego wykonanie nie jest zbyt skomplikowane.

 Wielu z nas uważa sernik za typowo polski deser. Tymczasem sernik jest popularny nie tylko w naszym kraju. Jego historia zaczyna się w starożytnej Grecji. Wówczas sernik był uważany za rarytas zarezerwowany dla olimpijczyków, którzy po odbytych zawodach i zwycięstwie zasługiwali na posiłek obfitujący w białko i aminokwasy. Był on idealnym posiłkiem regeneracyjnym. Ciasto to w greckiej kulturze pełniło również ważną funkcję, gdyż było antycznym tortem weselnym. Podawany na przyjęciach weselnych miał symbolizować płodność i zdrowie. Prawdopodobnie z tej tradycji wywodzi się zwyczaj serwowania tortu na przyjęciach weselnych.

Sernik znany był również w Rzymie. Pisał o nim Katon Starszy, a wzmianki na jego temat można znaleźć w dziele "De Re Rustica". Według zamieszczonego tam opisu na starożytny sernik składały się dwa kilogramy pokruszonego w moździerzu sera, funt pszennego chleba i jedno jajko. Uformowany z tych składników placek pieczony w glinianym naczyniu, podawany był podczas obrzędów religijnych. Nosił nazwę libium.

reklama

Do Polski ciasto to sprowadził Jan III Sobieski, wracając z odsieczy wiedeńskiej. Stąd jedna z najpopularniejszych wersji określana jest mianem sernika wiedeńskiego. Obecnie znanych jest około tysiąca jego odmian, wśród nich wersja krakowska i nowojorska.

Co dajetak pyszny efekt?

Dobrej jakości biały ser, jajka, masło i cukier  stanowią podstawę. Do tego dochodzą wybrane dodatki. Sernik może mieć spód z ciasta kruchego lub herbatników, zawierać bakalie, być w polewie czekoladowej lub z lukrem. Można do niego dodać mak, czekoladę, a nawet chałwę. Latem natomiast idealny jest na zimno, z owocami sezonowymi i galaretką. Znane jest ponad tysiąc odmian  lubianego  na całym świecie deseru.

 Charakteryzuje się wyrośniętą, puszystą masą serową ze zmielonego twarogu, z utartym masłem i żółtkami. Pieczony jest do zrumienienia się wierzchu, a po upieczeniu posypujemy go cukrem pudrem.

reklama

Można go zrobić w wersji waniliowej lub pomarańczowej czy cytrynowej (dodając wanilię lub skórkę z pomarańczy czy cytryny).

Sernik taki może długo stać, ale jego smak i zapach na to nie pozwoli.

Składniki:

1 kg zmielonego twarogu

250 g miękkiego masła

1 i 1/3 szklanki cukru pudru

6 jajek

1 opakowanie cukru wanilinowego

150 ml śmietanki 36%

4 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposob przygotowania:

Miękkie masło ubić na puszysto, stopniowo dodawać po jednym żółtku na przemian z łyżką cukru pudru, cały czas dokładnie ubijając składniki.

Zmniejszyć obroty miksera do średnich, dodać zmielony ser i połączyć. Dodawać po kolei: cukier wanilinowy, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną cały czas miksując składniki na jednolitą masę. Na koniec wymieszać delikatnie i dokładnie z ubitymi na sztywno białkami.

reklama

Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm. Posmarować ją masłem i wysypać bułką tartą lub mielonymi migdałami lub dno wyłożyć papierem do pieczenia.

Jeśli lubiany jest sernik ze spodem kruchym delikatnym i smacznym może skorzystać z przepisu:

2 szklanki mąki

3/4 kostki masła

1 jajko

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka cukru z wanilią

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Najpierw mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier z wanilią oraz masło siekamy drobniej najlepiej dłuższym nożem, dodać jajko i zagniatać. Tego ciasta nie musicie chować do lodówki, wystarczy go rozwałkować i gotowe do włożenia do wcześniej przygotowanej tortownicy jak wyżej opisane.

Masę serową wyłożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez 60 minut. Ostudzony można posypać cukrem pudrem. Można zrobić także polewę czekoladową.

reklama

A wy jaki lubicie?

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo