Reklama

Reklama

Kawa arabica, a robusta - czym się różnią?

Opublikowano: czw, 7 paź 2021 06:43
Autor:

Kawa arabica, a robusta - czym się różnią? - Zdjęcie główne

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Promowane Jeśli ktoś szuka naprawdę dobrej jakości produktów, które urzekną go unikalnymi walorami smakowo-zapachowymi, to powinien wybrać kawy speciality.

Reklama

Jeśli ktoś szuka naprawdę dobrej jakości produktów, które urzekną go unikalnymi walorami smakowo-zapachowymi, to powinien wybrać kawy speciality. Najlepszym miejscem na zakup świeżo palonych ziaren speciality jest palarnia kawy. Każda osoba, która spróbuje kawy rzemieślniczej, zrozumie, że do tej pory pił wyłącznie wyrób kawopodobny. Wielu konsumentów nie zdaje sobie nawet sprawy z tego, że w wysokogatunkowej kawie można wyczuć mnóstwo nut smakowych np. korzennych i owocowych. Warto wobec tego przy najbliżej okazji wybrać się do palarni kawy, bo właśnie tam można kupić dobrej jakości ziarno ze sprawdzonego źródła. Najpopularniejsza jest kawa arabica i robusta, które różnią się od siebie pod wieloma względami.

Kawa arabica vs, robusta – jakie są różnice?

Wiele osób nie zdaje sobie nawet sprawy z tego, jak wiele mają do wyboru gatunków kawy. Wynika to z tego, że wszystkie zostały one zdominowane przez arabikę i robustę, które różnią się między sobą pod wieloma względami. Już na pierwszy rzut oka można dotrzeć różnicę w wyglądzie ziaren. Wystarczy na nie spojrzeć, aby dostrzec, że nie mają one takiego samego kształtu ani koloru. Różnice dotyczą również właściwości i smaku, więc warto dowiedzieć się o tym nieco więcej. Najbardziej ceniona jest kawa arabika ze względu na swoje wysokie walory smakowe. Niestety ze względu na utrudnioną uprawę trzeba liczyć się z niemałymi cenami. Co najmniej 70% światowego rynku kawy stanowi właśnie arabika.

Do największych zalet arabiki zaliczyć można przyjemny smak, bez goryczki, delikatnie kwaskowaty. Z kolei kawa robusta jest bardzo wyrazista w smaku, gorzka i stosunkowo kwaśna. Dla wielu osób może być zbyt intensywna, ale rzadko kiedy występuje samodzielnie, najczęściej stanowi mniejszą część różnych kaw. Mieszanka arabiki i robusty będzie świetną opcją dla osób szukających zbilansowanego smaku i średniej zawartości kofeiny. Trudno byłoby przełknąć coś o tak specyficznym smaku, nie sprawiłoby to większej przyjemności. Ponadto w robuście znajduje się zdecydowanie więcej kofeiny niż w arabice, dlatego wypicie jej w dużym stężeniu może zbyt mocno pobudzić. Nadmiar kofeiny nie jest wskazany. Jeśli ktoś ma ochotę na łagodną i aromatyczną kawę, to powinien sięgnąć po arabicę. Ostry i gorzkawy smak robusty w połączeniu z co najmniej dwa razy większą ilością kofeiny wiele osób skutecznie zniechęci do picia.

Czym różnią się od siebie kawa ziarnista robusta i arabica?

Ziarna Arabiki są spłaszczone i podłużne, natomiast robustę można poznać po mniejszych ziarnach o okrągłym przekroju. Ziarna obu gatunków kaw różnią się też zawartością tłuszczu i cukru. W przypadku arabiki ilość tłuszczu utrzymuje się na poziomie od 6 do 9%, a w robuście jest go mniej, bo od 3 do 7%. Miłośnikom espresso polecić można robustę ze względu na możliwość uzyskania gęstszej cremy. W ziarnach arabiki znajduje się od 15 do 17% cukru, natomiast robusta jest mniej słodka (10-11,5% cukru). Warto też wspomnieć o różnych metodach uprawiania kawy, co ma ogromny wpływ na jej walory smakowe i właściwości.

Kawa arabika może być uprawiana wyłącznie w specyficznym mikroklimacie. Musi być odpowiednia wilgotność powietrza, optymalny przedział temperatury (od 15 do 30 sotni Celsjusza). Kawowce świetnie rosną w klimacie tropikalnym, na żyznej i wulkanicznej glebie. Bardzo ważną kwestią jest to, aby uprawa krzewów miała miejsce na terenach górzystych, od 800 m do 2200 m n.p.m. Najwięcej plantacji kawy arabika znajduje się na terytorium Jawy, Brazylii, Jemenu, Indonezji i Etiopii. Z kolei krzewy robusty mają mniejsze wymagania, mogą rosnąć na niższych wysokościach poniżej 1000 m n.p.m., w temperaturze od 24 do 36 stopni Celsjusza. Największe plantacje robusty można spotkać w Brazylii, Wietnamie, Indonezji. Indiach, Ugandzie i Kamerunie.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE