Co powinien posiadać dobry ekspres automatyczny?

Opublikowano:
Autor:

Co powinien posiadać dobry ekspres automatyczny? - Zdjęcie główne

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Promowane Kawa to temat, którym zaczyna interesować się coraz więcej Polaków - z roku na rok konsumujemy coraz więcej czarnego napoju. Nic dziwnego, świat kawy jest pasjonujący, a próg wejścia stosunkowo niski - wystarczy kubek, gorąca woda i dobre ziarna (najlepiej, by była to kawa speciality), by w zaciszu własnego domu raczyć się naparem, którego nie powstydziliby się profesjonalni bariści. Wielu osobom to jednak nie wystarcza, zaopatrują się więc w różnego rodzaju urządzenia, które codzienny rytuał parzenia mają uczynić łatwiejszym, szybszym i wygodniejszym. Dziś chcielibyśmy przyjrzeć się bliżej jednemu z popularniejszych typów urządzeń - dowiedzmy się, co powinien posiadać dobry ekspres automatyczny.

Całość tłumaczyć będziemy na przykładzie funkcji, które posiadają ekspresy firmy JURA. Dlaczego wybraliśmy właśnie tę markę? Odpowiedź jest bardzo prosta: to właśnie ekspresy spod tego szyldu są jednymi z najpopularniejszych na rynku. Nie bez powodu! Znane są bowiem ze swojej niezawodności, pięknego designu i innowacyjności. Działająca od przeszło 90 lat firma dba bowiem o dopracowanie nawet najmniejszych szczegółów, by ich urządzenia zadowoliły nawet najbardziej wymagających spośród koneserów.

Duży wybór kaw


Pierwsze pytanie, jakie powinniśmy sobie zadać, wybierając ekspres automatyczny do domu brzmi: “jaką kawę najbardziej lubimy pić?” Na rynku znajdziemy bowiem opcje zarówno dla purystów, gustujących wyłącznie w kawach czarnych, jak i tych, którzy lubią pyszne, kremowe, mleczne napary. Przy wyborze ekspresu warto ponadto pamiętać o sytuacjach, gdy w naszym domu pojawią się goście - nawet jeśli my sami pijemy wyłącznie esencjonalne espresso, nasi goście woleć mogą latte czy cappuccino.

System spieniania mleka


Będąc w temacie kaw mlecznych, niezwykle istotnym aspektem jest system spieniania mleka. Dziś ekspresy automatyczne są zdolne tworzyć mleczną piankę, która pod żadnym względem nie ustępuje tej wychodzącej spod rąk profesjonalnych baristów i baristek - jest aksamitna, gładka i pozbawiona dużych pęcherzyków powietrza. Niektóre spieniacze posiadają nawet opcję automatycznego płukania - dzięki temu zwolnieni jesteśmy z obowiązku ich każdorazowego czyszczenia. Wszystko dzieje się łatwiej, szybciej i wygodniej, a my mamy więcej czasu, by raczyć się kawą z bliskimi!

Najwyższej jakości młynek


Jeśli zapytać by kawowych ekspertów o najważniejsze urządzenie, które powinno znaleźć się w arsenale każdego domowego baristy, odpowiedź będzie jedna: młynek. Wysoka jakość mielenia jest najważniejsza, gdy osiągnąć chcemy prawdziwą perfekcję smaku. Na nasze szczęście producenci prześcigają się dziś w tworzeniu niezwykle innowacyjnych młynków najwyższej możliwej jakości. Przykłady? Wystarczy wymienić młynek Aroma G3, który dzięki specjalnym, ustawionym pod kątem, wytrzymałym żarnom potrafi mielić ziarna nawet dwa razy szybciej, niż inne młynki tej samej klasy jakościowej. Młynek Aroma zachowuje za to o ponad 12% więcej aromatu w porównaniu z innymi - prawdziwy smak, bez żadnych kompromisów. Jednak w kwestii młynków w ekspresach automatycznych król jest tylko jeden: P.R.G - Product Recognising Grinder (Młynek Rozpoznający Produkt), który jest w stanie na podstawie wybranego naparu dopasować idealnie grubość przemiału ziaren tak, by zapewnić optymalny, najlepszy smak. Wszystko odbywa się w sposób w pełni zautomatyzowany! 

Innowacyjność


Branża kawowa należy do jednych z najbardziej innowacyjnych na świecie, a trendy zmieniają się praktycznie z miesiąca na miesiąc. W związku z tym nadzwyczaj istotnym jest, by nasz ekspres również “nadążał” za tempem tych przemian. Szukajmy takich, które wyposażone są w najnowsze technologie. Warto wspomnieć chociażby o P.E.P., czyli pulsacyjnym parzeniu kawy. Woda przepuszczana jest przez zmielone ziarna w dłuższych interwałach, wydłużając tym samym czas parzenia i czyniąc nasze espresso bardziej aromatycznym. Niektóre urządzenia posiadają także technologię parzenia 3D, która zapewnia równomierny przepływ wrzątku przez fusy, balansując tym samym smak. Jednak najpopularniejszym trendem drugiej dekady XXI wieku okazały się kawy mrożone - w szczególności cold brew, czyli napar powstały w wyniku długiej maceracji zmielonych ziaren. Dziś najlepsze ekspresy automatyczne są w stanie parzyć także cold brew. Przy użyciu niezwykle wysokiego ciśnienia przeciskają zimną wodę przez drobno zmieloną kawę ujawniając całą gamę nowych, intrygujących smaków i aromatów!

Przyjemność dla oka


Na koniec, należy pamiętać o jeszcze jednej kwestii - designie! Ekspres ma przecież także zdobić naszą kuchnię. Pamiętajmy więc, by oprócz wszystkich wymienionych powyżej kwestii brać pod uwagę także własne poczucie estetyki! Co do tego nie mamy jednak najmniejszych wątpliwości: mało jest ludzi, którym wyjątkowy design ekspresów JURA nie przypadłby do gustu. Nie bez powodu to właśnie ta marka w roku 2019 wygrała prestiżowe iF DESIGN AWARD.

Mamy nadzieję, iż ten artykuł rozwieje wątpliwości, które mogą pojawić się wśród tych stojących przed trudnym wyborem własnego ekspresu automatycznego. Tak naprawdę bowiem, kryterium jest tylko jedno: wybierzcie taki, który najlepiej wpasowuje się w wasze potrzeby i oczekiwania!

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE