Przypominamy najważniejsze ostrzeżenia Głównego Inspektoratu Sanitarnego, które dotyczą żywności wycofanej ze sklepowych półek. Ognisko zakażeń groźną bakterią w przypadku czekoladek, przekroczone normy węglowodorów aromatycznych w kiełbasie, ciała obce w paście migdałowej.
Zgłoszenia do zespołu ds. obsługi klienta Ferrero należy dokonać poprzez: e-mail: serwis.konsumencki@ferrero.com lub pod numerem telefonu 801 550 550. Pierwsze objawy choroby wywołanej bakterią salmonella występują zwykle do 6 godzin od momentu styczności z bakterią. W niektórych przypadkach pierwsze symptomy mogą pojawić się nawet po 72 godzinach. Sama choroba trwa od dwóch do siedmiu dni. Początkowe objawy to zwykle nudności, wymioty i bóle brzucha. Z czasem może pojawić się ostra biegunka oraz gorączka (do 39 stopni Celsjusza). Niekiedy występują także bóle i zawroty głowy.
Warto podkreślić, że zarówno u dzieci, jak i dorosłych choroba ma podobny przebieg. Choć objawy dolegliwości są dokuczliwe, to zwykle nie wymagają dodatkowego leczenia, a chorzy sami po kilku dniach wracają do zdrowia.
Sprawdź najnowsze ostrzeżenia Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Komentarze (0)