reklama

Zdrowa żywność, czyli droga?

Opublikowano:
Autor:

Zdrowa żywność, czyli droga? - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościMamy wybór: albo spożywamy produkty gotowe zawierające całą masę E składników, kupując je w cenie standardowej, albo inwestujemy w produkty bez konserwantów, jednak dużo droższe. Dlaczego za produkty pozbawione chemii musimy płacić dużo? więcej?

Coraz więcej słyszymy o stabilizatorach, emulgatorach i barwnikach, którymi nafaszerowane są artykuły spożywcze. W mediach promowana jest ekożywność, pozbawiona „substancji dodatkowych”, których obecność w produktach przez nas spożywczych nie pozostaje obojętna dla zdrowie. Ekożywność, jak twierdzą producenci, nie zawiera środków konserwujących i rozmaitych ulepszaczy. Co prawda, żywności bez środków chemicznych nie da się zupełnie uniknąć, można jednak ograniczyć ich spożywanie bądź zastąpić je produktami pochodzenia naturalnego.

Dlaczego tak drogo?
W Mielcu z roku na rok zwiększa się liczba miejsc, gdzie można nabyć ekoprodukty. Jednak ceny tych artykułów są wysokie. Chcemy jeść zdrowo, ale za zdrowie musimy zapłacić więcej. Dlaczego tak się dzieje? Wysokie ceny tych artykułów producenci usprawiedliwiają wyższymi kosztami ich wytworzenia i choć jest w tym trochę racji, to tak naprawdę istotną rolę odgrywają głównie ogromne marże pośredników, producentów i sprzedawców. Moda na zdrową żywność, która ogarnęła konsumentów, spowodowała błędne przekonanie, że skoro coś kosztuje więcej, to musi być o wiele lepsze, a więc warto za to zapłacić dużo wyższą cenę.

Więcej w 2 numerze Korso

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE