21 dzień marca został wybrany na Światowy Dzień Zespołu Downa dlatego, gdyż te osoby w 21. parze chromosomów, zamiast dwóch chromosomów, mają trzy. Z tej okazji uczniowie klasy 3DGg z ZST zaprosili grupę uczniów z zespołem Downa na warsztaty kulinarne i zajęcia ruchowe.
Uczniowie wspólnie sporządzali wiosenne potrawy. Na talerzach zagościły kolorowe kanapki, sałatki w babeczkach ozdobione kiełkami, wiosenne desery, ciasto ze szpinakową pierzynką i kolorowe napoje . Obserwując uczniów podczas zajęć kulinarnych nauczycieli rozpierała duma i radość - jak odpowiedzialnie i starannie podeszli do tego zadania. Praca była rozłożona na dwie pracownie gastronomiczne pod nadzorem nauczycieli - Marty Pluty i Danuty Jarząb.
Uczniowie zwiedzili kompleks sportowy i poprowadzili zajęcia aerobiku. Szpagat w wykonaniu Weroniki i Agnieszki wzbudził zachwyt w uczennicach ZST. Zajęcia zaaranżowała i i grupę zintegrowała Agnieszka Cichoń.
Kolorowe skarpetki nie do pary to symbol Dnia Osób z Zespołem Downa - nie zabrakło ich także podczas pobytu w ZST.
Na zakończenie miała miejsce wspólna degustacja sporządzonych potraw w obecności dyrektora ZST Arkadiusza Gałkowskiego.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.