Wszystko za sprawą wyjątkowych warsztatów edukacyjno-kulinarnych pod hasłem „Wiosna na talerzu”, zorganizowanych przez nauczycielkę Janinę Bierzyńską.
Dzieci przez dwie godziny miały okazję nie tylko próbować wiosennych smaków, ale również tworzyć je własnoręcznie. Kolorowe szaszłyki z owoców, aromatyczne babeczki marchewkowe i orzeźwiający napój malinowo-miętowy – to tylko niektóre z kulinarnych przygód, które czekały na małych uczestników.
Warto podkreślić, że niemal wszystkie produkty pochodziły z lokalnych źródeł – mąka z młyna w Tuszymie, owoce i warzywa z ogrodów pobliskich gospodarstw. Tylko banany, egzotyczni goście na talerzach, przybyły z daleka. Takie podejście to nie tylko nauka smaku, ale też lekcja ekologii, lokalności i szacunku do tego, co naturalne i bliskie.
Warsztatom towarzyszyły dyrektor Justyna Cyran oraz nauczycielka Monika Lwowska, a także niezwykle zaangażowane mamy – Natalia Gawryś, Monika Kopera i Agnieszka Skowron.
Uczniowie klasy 3PT z ZSCKR w Rzemieniu również wykazali się ogromnym zaangażowaniem – od pomocy przy przygotowaniach, przez prowadzenie multimedialnej prezentacji o owocach i warzywach, po organizację quizu zapachów i smaków.
Po uczcie smaków przedszkolaki wyruszyły na zwiedzanie szkolnego gospodarstwa. Spotkanie z lamami, danielami, końmi i krowami wywołało entuzjazm, który trudno było poskromić – dla wielu była to pierwsza tak bliska styczność z tymi zwierzętami. Na zakończenie – wspaniały pokaz baniek mydlanych przed szkołą, który stał się symboliczną „kropką nad i” tej pełnej wrażeń wyprawy.
Nie można też pominąć aspektu logistycznego – dzieci przybyły do Rzemienia pociągiem, co samo w sobie stanowiło wielką atrakcję.
Za ten wyjątkowy dzień organizatorom i wszystkim zaangażowanym należą się ogromne brawa. Takie chwile zostają w pamięci dzieci na długo – nie tylko w postaci wspomnień, ale i w kształtowaniu ich wrażliwości, smaku i szacunku do otaczającego świata.
Komentarze (0)