Reklama

Reklama

Wigilijne potrawy. Przepisy Pań z KGW z Kliszowa

Opublikowano: 23 grudnia 2020 06:03
Autor: | Zdjęcie: Fot. Archiwum

Wigilijne potrawy. Przepisy Pań z KGW z Kliszowa - Zdjęcie główne

Wigilijne przepisy Pań Z KGW z Kliszowa. | foto Fot. Archiwum

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Karp to nieodzowna potrawa na wigilijnym stole. Najczęściej jest to karp smażony, ale coraz częściej pojawia się też w innej postaci na przykład jako karp w galarecie. Jak zrobić karpia w galarecie, aby był smaczny i syty podpowiadają Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kliszowie gm. Tuszów Narodowy. Dodatkowo przekazują przepis na tradycyjny kompot z suszu.

Karp w galarecie

1kg karpia
5 dag jasnych rodzynek
5-6 goździków
1 łyżka octu
sól, pieprz
włoszczyzna
4 łyżki żelatyny
białko

Karpia sprawić, odciąć głowę, płetwy, ogon i zachować głowę do wywaru. Opłukać, pokroić na dzwonki szerokości ok. 2-3 cm, osolić, oprószyć pieprzem, posypać tłuczonymi goździkami, skropić octem.

Ugotować wywar z odpadów rybnych i włoszczyzny. Wywar warzywny z głową z karpia po 30 minutach gotowania przecedzić przez sito, dalej gotować na małym ogniu przez 5 minut z pokrojonym w dzwonka karpiem.

Gdy ryba jest już gotowa – wyjąć delikatnie na półmisek, włożyć opłukane rodzynki. Do gorącego wywaru dodać surowe białko w celu sklarowania. Przecedzić przez lnianą ściereczkę, dodać żelatynę i zalać karpia stygnącą, sklarowaną galaretą.

Kompot z suszu

200 g suszonych śliwek
200 g suszonych jabłek
200 g suszonych moreli
150 g suszonych gruszek
50 g rodzynek
5 goździków
2 litry wody

Suszone owoce zalać ciepłą wodą i moczyć około 2 godziny. Następnie dodać goździki i gotować na małym ogniu przez 25 minut. Gotowy kompot przelać do szklanek.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (1)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

  • 7 miesięcy temu | ocena +0 / -0

    Wiki

    Panie z Kliszowa to wspaniałe kucharki ,coś o tym wiem .