Karp w galarecie
1kg karpia
5 dag jasnych rodzynek
5-6 goździków
1 łyżka octu
sól, pieprz
włoszczyzna
4 łyżki żelatyny
białko
Karpia sprawić, odciąć głowę, płetwy, ogon i zachować głowę do wywaru. Opłukać, pokroić na dzwonki szerokości ok. 2-3 cm, osolić, oprószyć pieprzem, posypać tłuczonymi goździkami, skropić octem.
Ugotować wywar z odpadów rybnych i włoszczyzny. Wywar warzywny z głową z karpia po 30 minutach gotowania przecedzić przez sito, dalej gotować na małym ogniu przez 5 minut z pokrojonym w dzwonka karpiem.
Gdy ryba jest już gotowa – wyjąć delikatnie na półmisek, włożyć opłukane rodzynki. Do gorącego wywaru dodać surowe białko w celu sklarowania. Przecedzić przez lnianą ściereczkę, dodać żelatynę i zalać karpia stygnącą, sklarowaną galaretą.
Kompot z suszu
200 g suszonych śliwek
200 g suszonych jabłek
200 g suszonych moreli
150 g suszonych gruszek
50 g rodzynek
5 goździków
2 litry wody
Suszone owoce zalać ciepłą wodą i moczyć około 2 godziny. Następnie dodać goździki i gotować na małym ogniu przez 25 minut. Gotowy kompot przelać do szklanek.
Wigilijne potrawy. Przepisy Pań z KGW z Kliszowa
Opublikowano: Aktualizacja:
Autor: PT | Zdjęcie: Fot. Archiwum
Wigilijne przepisy Pań Z KGW z Kliszowa. | foto Fot. Archiwum
reklama
Przeczytaj również:
WiadomościKarp to nieodzowna potrawa na wigilijnym stole. Najczęściej jest to karp smażony, ale coraz częściej pojawia się też w innej postaci na przykład jako karp w galarecie. Jak zrobić karpia w galarecie, aby był smaczny i syty podpowiadają Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kliszowie gm. Tuszów Narodowy. Dodatkowo przekazują przepis na tradycyjny kompot z suszu.
reklama
reklama
reklama
reklama
Polecane artykuły:
wróć na stronę główną
ZALOGUJ SIĘ
Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM
e-mail
hasło
Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE
reklama
reklama
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.