Uważaj na tę przyprawę! Wykryto w niej salmonellę

Opublikowano:
Autor:

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed używaniem papryki słodkiej marki Carum. Wykryto w niej bakterie salmonelli.

W wyniku kontroli urzędowej stwierdzono obecność Salmonella w dwóch z pięciu badanych próbek papryki słodkiej mielonej w opakowaniach 20 g.

Papryka słodka może być dodawana do produktów spożywczych spożywanych bez obróbki termicznej. Pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka zanieczyszczonej żywności wywołać zatrucie pokarmowe.

Szczegóły dotyczące produktów:

  • Produkt – Papryka słodka mielona. Masa netto 20g
  • Najlepiej spożyć przed końcem:/ Nr partii: 10 2021/1143
  • Kraj pochodzenia: HISZPANIA
  • Producent: CARUM Sp. J. ul. Ogrodowa 42, 42-231 Cykarzew Północny

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu „Papryka słodka mielona. Masa netto 20g”, szczególnie bez obróbki cieplnej.

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

 


CZYTAJ TAKŻE:

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE