reklama

Uwaga! Czekolada dziś nie tuczy

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: iStock

Uwaga! Czekolada dziś nie tuczy - Zdjęcie główne

7 lipca możemy zajadać się nią bez obaw o zbędne kilogramy | foto iStock

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości 7 lipca możemy zajadać się nią bez obaw o zbędne kilogramy. Uwielbiana na całym świecie czekolada, obchodzi właśnie swoje święto.
reklama

Słodka historia

 

W Europie pojawiła się w 1528 r. Początkowo kradła serca na dworach królewskich, jednak z czasem zyskała powszechną popularność. Od 1849 r. produkowana w formie tabliczek, czekolada zagościła w większości domów na całym świecie, jako jeden z najpopularniejszych, słodkich przysmaków. W kuchni wykorzystywana jest również jako dodatek do ciast, deserów i napojów.

 

Czekolada w Księdze Rekordów Guinnessa

 

Największa rzeźba z czekolady, która zapisała się w Księdze Rekordów Guinnessa, ważyła 10 187 kilogramów i została stworzona w Chinach. Z kolei rekord w jedzeniu pasty czekoladowej na czas ustanowił Andre Ortolf z Niemiec, który w 2020 r., w ciągu jednej minuty zjadł 435 gramów tego słodkiego przysmaku. Z pewnością ucieszyłoby go największe pudełko batoników czekoladowych wyprodukowane w Tokio, ważące 2044 kilogramów. Swojej kreatywności nie powstydzi się też Andrew Farrugia z Malty, który w 2012 roku wybudował z czekolady 111-metrowy pociąg.

 

Zalety jedzenia czekolady

 

Czekolada powstaje w głównej mierze z kakao, dlatego jest bogactwem magnezu, który odpowiada nie tylko za zdrowie naszego serca i działanie przeciwzakrzepowe oraz przeciwzapalne, ale również wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jej prozdrowotne działanie koncentruje się również na poprawie pamięci oraz opóźnieniu procesów starzenia. Kostka gorzkiej czekolady jest też doskonałym sposobem na pozbycie się uczucia zmęczenia.

 

Nasze propozycje przepisów

 

Ciasto czekoladowe w kubku

 

Składniki na kubek o pojemności 300 ml:

- 1 średnie jajko,

- 30 ml mleka,

- 2 łyżki oleju,

- 3 łyżki kremu orzechowego do kanapek,

- 2,5 łyżki naturalnego kakao,

- szczypta soli,

- 4 łyżki mąki,

- szczypta cynamonu.

 

Przygotowanie:

W pojemniku należy „rozbełtać” jajka, a następnie, cały czas mieszając, dodawać kolejno składniki: mleko, olej, krem orzechowy, kakao, sól, cynamon i mąkę. Jednolitą masę przełożyć do kubka i piec ok. 2 minut w mikrofalówce ustawionej na moc 800 W.

 

Czekoladowe smoothie

 

Składniki:

- 1 szklanka mleka,

- 4 daktyle,

- awokado,

- jeden banan,

- 3 łyżki kakao naturalnego,

- szczypta cynamonu.

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki należy zmiksować za pomocą blendera i przelać do szklanki. Podawać z kostkami lodu. Opcjonalnie można wierzch posypać startą, gorzką czekoladą.

 

Zapiekane banany z czekoladą

 

Składniki (4 porcje):

- 4 banany,

- tabliczka gorzkiej czekolady.

 

Przygotowanie:

Banany należy obrać ze skórki i ponacinać nożem co ok. 2 cm na całej długości. Czekoladę połamać na kostki i po jednej wsadzić w wycięte otwory. Całość zawinąć w folię do pieczenia i wstawić do rozgrzanego na 180 st. C. piekarnika. Piec ok. 15 minut, do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Upieczone banany można podawać udekorowane sezonowymi owocami.

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama