reklama
reklama

Jak zrobić najlepsze pierogi? Tego i nie tylko uczyły warsztaty kulinarno - plastyczne "Tradycja łączy pokolenia" [ZDJĘCIA]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: P. Konieczny

Jak zrobić najlepsze pierogi? Tego i nie tylko uczyły warsztaty kulinarno - plastyczne "Tradycja łączy pokolenia" [ZDJĘCIA] - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
37
zdjęć

foto P. Konieczny

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WiadomościŚwiąteczne warsztaty pod hasłem „Tradycja łączy pokolenia” były doskonałą okazją do integracji różnych grup wiekowych. Starsi uczestnicy dzielili się swoimi umiejętnościami, podczas gdy najmłodsi czerpali radość z twórczej zabawy.
reklama

W poniedziałek, 17 grudnia, w Szkole Podstawowej nr 13 im. Jana Bytnara „Rudego” w Mielcu odbyły się wyjątkowe warsztaty kulinarno-plastyczne pod hasłem „Tradycja łączy pokolenia”. Wydarzenie zorganizowali Dyrekcja i Samorząd Uczniowski SP 13, Rada Osiedla Dziubków oraz Klub Seniora Natura. W spotkaniu wzięły udział również władze miasta, które wsparły inicjatywę łączącą mieszkańców w przedświątecznej atmosferze.

Świąteczny program warsztatów

Warsztaty rozpoczęły się punktualnie o 16:30 od oficjalnego przywitania gości i podziękowań dla organizatorów. Następnie uczniowie szkoły oraz zaproszeni goście mieli okazję podziwiać prezentacje młodych solistów SP 13. Ich występy wprowadziły uczestników w wyjątkowy, świąteczny nastrój.

reklama

Po części artystycznej rozpoczęły się właściwe warsztaty kulinarne i plastyczne. Zarówno dzieci, jak i dorośli mieli okazję:

  • lepić tradycyjne pierogi ruskie,
  • ozdabiać świąteczne pierniczki,
  • tworzyć kartki bożonarodzeniowe i stroiki świąteczne.
Do prac artystycznych przygotowano różnorodne materiały, od bombek po prawdziwe gałązki świerku, które pozwoliły na wykonanie oryginalnych, świątecznych dekoracji.

Integracja i wspólne świętowanie

Kulminacją spotkania był wspólny poczęstunek, podczas którego serwowano własnoręcznie przygotowane pierogi oraz aromatyczną zimową herbatę. Nie zabrakło też innych świątecznych specjałów, które umiliły czas zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

reklama

Największym powodzeniem wśród najmłodszych cieszyło się ozdabianie pierniczków. Gdy kolorowe lukry i posypki znalazły się na ciastkach, dzieci z ochotą przystąpiły do prac plastycznych. W lepieniu pierogów natomiast nieoczekiwanymi mistrzami okazali się panowie, którzy aktywnie włączyli się w kulinarne wyzwanie.

Na koniec odbyło się wspólne kolędowanie a dzieci dostały upominki za wzorowe zaangażowanie. 

 

 

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama