reklama

Tłusty Czwartek: Przepisy i tradycje święta pączków w Polsce

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: pixabay

Tłusty Czwartek: Przepisy i tradycje święta pączków w Polsce - Zdjęcie główne

08.02 obchodzimy w tym roku Tłusty Czwartek. | foto pixabay

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościTłusty Czwartek to jeden z najbardziej wyczekiwanych dni w polskim kalendarzu, obchodzony z pompą i smakiem. Ta tradycja, zakorzeniona głęboko w polskiej kulturze, jest dniem, kiedy zapominamy o dietach i kaloriach, oddając się przyjemności jedzenia słodkich wypieków. Przyjrzymy się tutaj tradycji Tłustego Czwartku, a także podzielimy się kilkoma przepisami, które umilą ten dzień.
reklama

Historia i Tradycja

Tłusty Czwartek ma swoje korzenie w chrześcijaństwie, jako ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Historia tego dnia sięga średniowiecza, kiedy to był on początkiem ostatniego tygodnia karnawału. Tradycyjnie, był to dzień, kiedy spożywano ostatnie mięsne potrawy przed postnym okresem. Z czasem, głównymi bohaterami tego dnia stały się pączki i faworki, które zdominowały tłustoczwartkowe menu.

Dlaczego Pączki?

Pączek, król Tłustego Czwartku, jest nie tylko symbolem obfitości i szczęścia, ale też smacznym przysmakiem, który łączy pokolenia. Tradycja jedzenia pączków tego dnia ma swoje korzenie w wierzeniach, że zapewniają one szczęście na cały nadchodzący rok. Dziś, każda cukiernia i piekarnia w Polsce wypieka tysiące pączków, by sprostać tłustoczwartkowemu popytowi.

Przepisy na Tłusty Czwartek

Klasyczne Pączki

Składniki:

500g mąki pszennej
30g świeżych drożdży
250ml ciepłego mleka
50g cukru
1 jajko + 2 żółtka
75g roztopionego masła
Szczypta soli
Skórka otarta z 1 cytryny
Dżem lub konfitura do nadzienia
Cukier puder do posypania
Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru.
W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy jajka, żółtka, roztopione masło, skórkę z cytryny oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie.
Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny, aby podwoiło swoją objętość.
Po wyrośnięciu formujemy pączki, nadziewamy je dżemem i smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.

Faworki

Składniki:

250g mąki
2 duże jajka
2 łyżki śmietany
Szczypta soli
1 łyżka spirytusu (zapobiega wchłanianiu tłuszczu)
Cukier puder do posypania
Olej do smażenia
Przygotowanie:

Składniki na ciasto mieszamy, aż będzie gładkie i elastyczne.
Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, a następnie kroimy na paski i formujemy charakterystyczne kształty faworków.
Smażymy na gorącym oleju do złotego koloru.
Po usmażeniu osączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.

Tłusty Czwartek to wyjątkowy dzień, który łączy przyjemność z tradycją. Przygotowanie domowych słodkości to nie tylko sposób na celebrowanie tego dnia, ale również okazja do spędzenia czasu z rodziną. Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na klasyczne pączki, czy chrupiące faworki, Tłusty Czwartek jest doskonałym przypomnieniem, że tradycje kulinarne są ważnym elementem naszej kultury.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama