Reklama

Co mieliśmy w koszyczkach? [ZDJĘCIA]

Opublikowano: sob, 16 kwi 2022 12:26
Autor:

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Tradycją Wielkiej Soboty jest święcenie pokarmów wielkanocnych.

Zwyczaj święcenia pokarmów ma korzenie pogańskie. W Polsce tradycja ta na dobre zadomowiła się w wieku XIV. Od samego początku zwracano szczególną uwagę na dobór produktów do święcenia. Ten nigdy nie mógł być przypadkowy, gdyż każda potrawa miała swoje przypisane znaczenie.

W koszyczkach wielkanocnych, przynoszonych do kościoła, znajdziemy: jajka, chleb, kiełbasę (szynkę), chrzan, sól i pieprz, boczek (mięso) oraz ciasto. Oczywiście nie może zabraknąć również baranka z czerwoną chorągiewką symbolizującą Chrystusa Zmartwychwstałego.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy