reklama

Tak w ubiegłych latach święciliśmy pokarm w powiecie mieleckim [ZDJĘCIA]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Wieka Sobota to w tradycji czas oczekiwania na wydarzenia Wielkiej Nocy. To dziś katolicy odwiedzają kościoły i świecą pokarmy. Są jednak i takie miejsca, gdzie kapłani odwiedzają daną miejscowość - by spotkać się z mieszkańcami i poświęcić pokarmy. Jak wyglądało święcenie pokarmów w ubiegłych latach w naszym powiecie?
reklama

Jeszcze rok temu z uwagi na pandemię w większości parafii święcenie miało miejsce na placach przed kościołami. 

Zwyczaj święcenia pokarmów przed Wielkanocą jest znany powszechnie od wieków w Polsce. Święconka w tradycji katolickiej ma ogromne znaczenie. Jest symbolem Zmartwychwstania i Życia, zbawienia, które dokonuje się dzięki ofierze Jezusa na krzyżu. Z poświęconych pokarmów przygotowujemy śniadanie Wielkanocne, na którym dzielimy się m.in. poświęconym jajkiem.

Do wielkanocnego koszyczka wkładamy określone pokarmy: baranka, chleb, sól, jajka, wędlinę, chrzan. Z roku na rok jednak dochodzą nowe elementy: różnego rodzaju ciasta, babki wielkanocne, czekoladowe zajączki, kurczaki.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama