reklama
reklama

Smaki jesieni w Mielcu. Co jest najlepsze na jesienną chandrę? [ZDJĘCIA]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: P. Konieczny

Smaki jesieni w Mielcu. Co jest najlepsze na jesienną chandrę? [ZDJĘCIA] - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
19
zdjęć

Jesienne specjały mieleckich kawiarni | foto P. Konieczny

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WiadomościGdy temperatura spada, a dni stają się coraz krótsze, mieszkańcy Mielca znajdują pocieszenie w lokalnych kawiarniach i cukierniach, gdzie jesień smakuje najlepiej. W lokalnych kawiarniach króluje nie tylko smaczne jedzenie, ale także ciepła, jesienna atmosfera, która przyciąga coraz więcej mielczan.
reklama

Jesienne smaki na talerzu i filiżance

Zapytaliśmy w kilku najpopularniejszych cukierniach i kawiarniach w Mielcu, jakie smaki cieszą się teraz największym powodzeniem. Jesienią króluje przede wszystkim dynia – dyniowe ciasta, tarty i muffiny cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Również marchewkowe specjały, takie jak ciasta z cynamonem i orzechami, podbijają serca gości. To jednak nie wszystko. Mielczanie kochają pistację, która jest numerem jeden przez cały rok. W jednej z cukierni powstała nawet specjalna oferta – "pistacjowe czwartki", które przyciągają tłumy smakoszy tego wyjątkowego orzecha.

Nie można też zapomnieć o rozgrzewających napojach, które idealnie komponują się z jesiennymi wypiekami. Aromatyczne herbatki z dodatkiem imbiru, cytrusów i miodu czy syropem dyniowym to obowiązkowy punkt w każdej karcie. W lokalnych kawiarniach królują także kawy z syropami – karmel, orzech, czekolada i oczywiście dynia – które idealnie wpisują się w jesienny klimat.

reklama

- Czekolada na chandrę to najlepsze lekarstwo.

– mówi Grzegorz Bednarczyk, szef kuchni Karczmy Polskiej.

Jak dodaje nasz rozmówca, to nie tylko słodka rozkosz, ale także doskonały sposób na poprawę nastroju, zwłaszcza w chłodne, jesienne dni.

- Czekolada zawiera substancje, które wspomagają produkcję serotoniny – hormonu szczęścia, a magnez w niej zawarty pomaga zredukować stres. W naszej karczmie ogromnym powodzeniem cieszy się czekoladowy fondant, którego płynne wnętrze rozpływa się w ustach, przynosząc chwilę prawdziwej przyjemności. A już w przyszłym tygodniu w nowym menu pojawi się kolejne jesienne przysmaki – korzenne ciasto dyniowe, które z pewnością doda słodyczy każdemu popołudniu.

reklama

- mówi szef kuchni.

Ciepła atmosfera 

Jesień to czas, kiedy nie tylko menu w lokalach zmienia się na bardziej sezonowe. W cukierniach i kawiarniach w Mielcu można poczuć atmosferę jesieni także dzięki stylowym dekoracjom. W witrynach pojawiają się ozdobne dynie, wrzosy, świece i miękkie pledy, które zachęcają do spędzenia dłuższych chwil przy kawie lub herbacie. Lokale stawiają na przytulność – jesienne liście, drewniane akcenty i ciepłe światło tworzą idealne tło dla długich rozmów i spotkań w gronie przyjaciół. Ta zmiana wystroju, choć subtelna, skutecznie buduje jesienny klimat, który idealnie współgra z bogactwem sezonowych smaków.

reklama

Jesień w Mielcu pachnie cynamonem i dynią

Jesienne dni w Mielcu mają swoje unikalne smaki i zapachy. Lokalne cukiernie i kawiarnie zachwycają mieszkańców nie tylko pysznymi deserami, ale także atmosferą pełną ciepła i przytulności. To idealny czas, by odwiedzić swoje ulubione miejsce, spróbować przysmaków, a przy okazji spędzić czas z bliskimi i zapomnieć o jesiennej szarudze.

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama