W wiadomości prywatnej zgłosiła się do nas Pani Katarzyna, która na własną rękę postanowiła popytać, skąd pochodzą surowce dostarczane do mieleckich piekarni, z których sama korzysta. Nasza czytelniczka chciała dowiedzieć się, czy zboże, z którego wypiekany jest chleb w piekarniach na terenie Mielca jest pochodzenia polskiego, czy może mamy tutaj do czynienia z ukraińskim, technicznym zbożem.
Piekarnia Trybulec wydała oświadczenie, w którym przeczytać możemy, że ich zboża są wyłącznie pochodzenia polskiego:
Oświadczamy, że do produkcji mąk stosujemy wyłącznie pszenicę i żyto pochodzenia polskiego. Wszyscy dostawcy są zobowiązani do wystawienia stosownych deklaracji o pochodzeniu zboża. W przypadku zmian w tym temacie zobowiązujemy się niezwłocznie powiadomić kontrahentów. Oświadczenie sporządzono na prośbę odbiorcy
- czytamy.
Piekarnia Kloch zadeklarowała, że wieloletnim dostawcą jest młyn Chrząstów oraz Zaborów:
Witam,
Tylko i wyłącznie, od 30 lat, Młyn Chrząstów oraz Młyn Zaborów jest głównym dostawcą. Obydwa młyny mielą od lat z polskiego zboża od lokalnych dostawców. Nie jesteśmy piekarnią przemysłową, gdzie zamiast ludzi, maszyny przerobią wraz z chemią różnego rodzaju mąki. Produkujemy od lat ręcznie ze starych receptur
- czytamy w oświadczeniu wydanym przez piekarnię.
Dwie mieleckie piekarnie zadeklarowały się więc, że ich produkty są pochodzenia polskiego. Jak jest z innymi piekarniami na terenie Mielca i powiatu mieleckiego? Będziemy przyglądać sie sprawie i informować Państwa, skąd pochodzi zboże, którym produkowany jest chleb w piekarniach.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.