W progach Zesołu Szkół Technicznych w Mielcu w dniu 14.06.2021 r. "walczyli" reprezentanci trzech szkół z Podkarpacia w Konkursie "Zboża najwyższej jakości- Powrót do zbóż pradawnych".
-Z dumą ogłaszamy, że nasze ucznnice w kategorii kucharz zajęły 2 miejsce Amelia Miga i Monika Noga.- czytamy na facebookowym profilu Kulinarnej Akademii ZST - Mielec.
Natomiast w kategorii piekarz Oliwia Ryniewicz i Julia Rutkowska uplasowały się na 1 miejscu.
Młodzież do konkursu przygotowywały: Magdalena Winiarz , Marta Pluta.
Organizatorami Konkursu Kulinarnego jest Ogólnopolskie Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych - Polska Ekologia. Konkurs został sfinansowany z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
W pierwszym etapie konkursu odbyły się eliminacje w sześciu województwach. Uczestnicy mieli za zadanie wykonanie dania głównego wraz z dodatkami warzywnymi oraz dowolnie z kaszą gryczaną lub jęczmienną lub orkiszową, z makaronem lub z kluskami, z wykorzystaniem mięsa wieprzowego lub drobiowego. Ważnym zadaniem był też wypiek chleba z dodatkiem mąki zboża pradawnego i wypiek 30 sztuk bułek również z mąki ze zbóż pradawnych.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.