Obecnie można spotkać się z różnymi zdaniami na temat jedzenia warzyw i owoców ze skórką. Przeciwnicy zwracają uwagę na fakt, że w dzisiejszych czasach owoce i warzywa są spryskiwane różnorakimi chemikaliami, które bardzo negatywnie mogą wpłynąć na nasz organizm, w szczególności układ pokarmowy. Warto jednak wiedzieć, że gdy zrywamy owoce z własnego ogródka lub kupujemy u znanych sobie lokalnych dostawców, to nie musimy się niczego obawiać.
Które owoce i warzywa warto jeść ze skórką?
Do jedzenia bez obierania najlepiej nadają się owoce i warzywa o skórce gładkiej i miękkiej. Nie zaleca się jeść tych, które posiadają włoski (z wyłączeniem kiwi - tutaj skórka jest jadalna), ponieważ mogą one podrażniać nasz układ pokarmowy. W przypadku np. cytrusów skórka jest bardzo zdrowa, ale bez wstępnej obróbki średnio jadalna. W naszej galerii przedstawiamy kilka przykładów owoców i warzyw, które warto jeść ze skórką. Należy jednak pamiętać o tym, żeby przed spożyciem koniecznie je umyć pod bieżącą wodą. Dzięki temu pozbędziemy się większości zanieczyszczeń, jakie mogą się na nich znaleźć.W przypadku niektórych warzyw i owoców nie ma praktycznie problemów, aby jeść ze ze skórką. Mowa tutaj chociażby o jagodach, pomidorach, marchwi czy winogronach. W przypadku tych ostatnich należy jednak pamiętać, że bardzo dużo mikroelementów mają w nich pestki, które też najlepiej zjadać. Dzięki temu zadbamy chociażby o nasz układ sercowo-naczyniowy.
W sytuacji gdy z jakiś przyczyn nie chcemy lub nie możemy zjeść warzywa ze skórką na surowo, warto ugotować je właśnie z wierzchnią warstwą. Dzięki temu wraz z parą wodą nie uciekną nam ważne mikroelementy. Gdy jednak będziemy chcieli przed jedzeniem czy gotowaniem pozbyć się skórek, usuwajmy ich jak najbardziej cienką warstwę.