Zgodnie z przekazanymi danymi zagrożenie dotyczy wyłącznie jednej, konkretnej partii. To właśnie w niej wykryto obecność bakterii z grupy Salmonella spp. Ich spożycie – nawet w niewielkiej ilości – może wiązać się z ryzykiem ostrego zatrucia pokarmowego, objawiającego się biegunką, gorączką i wymiotami. Jak podkreślają specjaliści, osoby z obniżoną odpornością są szczególnie narażone na powikłania.
Chodzi o suplement diety Błonnik 350 g, wyprodukowany przez Oleofarm Sp. z o.o. z Wrocławia. Problem dotyczy wyłącznie partii oznaczonej numerem 240384, z datą minimalnej trwałości 03.2026.
Producent, po otrzymaniu oficjalnej informacji o zagrożeniu, natychmiast wdrożył procedurę wycofania produktu z obrotu. Rozpoczęto też postępowanie wyjaśniające mające ustalić, w jaki sposób doszło do zanieczyszczenia. Działania są prowadzone równolegle z nadzorem sanitarnym, który monitoruje cały proces.
Inspekcja sanitarna kieruje również jednoznaczne zalecenia do konsumentów: partii wskazanej w komunikacie nie należy spożywać. Osoby, które posiadają produkt z podanego numeru serii, proszone są o zwrócenie go do miejsca zakupu lub zutylizowanie.
Komentarze (0)