W niedzielę 6 października w miejscowości Górki w Gminie Borowa po raz kolejny odbyły się Powiatowe Mistrzostwa Pierogowe. To smakowite wydarzenie miało również na celu wytypowanie najsmaczniejszych pierogów.
To były już 16. Powiatowe Mistrzostwa Pierogowe, w których udział wzięło 8 stowarzyszeń i kół gospodyń wiejskich działających na terenie powiatu mieleckiego. Góreckie Święto Pieroga było okazją do skosztowania zarówno tradycyjnych, jak i nowoczesnych przysmaków pierogowych.
W tym roku kubki smakowe Jury podbiły pierogi stworzone przez przedstawicielki z Czajkowej. Pierogi mające farsz z kapustą i grzybami zadecydowały o przyznaniu im pierwszego miejsca.
Drugie za również pyszne pierogi otrzymały panie z Kliszowa, a trzecie KGW z Woli Otałęskiej.
W wyborach najpiekniejszego stoiska dominowało przygotowane przez Wolę Otałęską zdobywając pierwsze miejsce. Drugie ex aequo zajęło KGW z Czajkowej i Stowarzyszenie Sadkowianki z Sadkowej Góry.
Panie z Gawłuszowic wśród swych smakołyków, które nie podały do misy konkursowej miały niepowtarzalne pierogi z karmelem i śliwkami. Zapewne przy konkursie w następnej edycji zadecydują, aby właśnie takie były podane na rozgrywki pierogowe, gdyż otrzymały wiele pochwał.
W wydarzeniu uczestniczył Starosta Powiatu Mieleckiego Kazimierz Gacek, który był w składzie Jury i podkreślił nie tylko smaki przygotowanych pierogów, ale i innych potraw oraz ogromny wkład członkiń, które je stworzyły.
-Takie wydarzenia mają wielką wartość my przemijamy, ale takie przysmaki i tradycje przetrwają, dbajmy o nie- mówił starosta podczas Mistrzostw Pierogowych w Górkach.
Komentarze (0)