Reklama

Maksymilian Szymaszek z mieleckiego elektryka triumfuje w konkursie kulinarnym

Opublikowano: ndz, 24 paź 2021 07:30
Autor:

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Jabłko, fasola, miód... Jak połączyć te składniki w smaczną całość? Udało się to Maksymilianowi Szymaszkowi, uczniowi technikum hotelarskiego w Zespole Szkół im. prof. J. Groszkowskiego w Mielcu. Dzięki swojej "Wrzawie w jabłku pieczonym" znalazł się w gronie 10 autorów najlepszych przepisów kulinarnych.

Finał IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Logo Chronionej Nazwy Pochodzenia (ChNP), Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ChOG) oraz Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalnościodbył się 9 października 2021r.  W konkursie wyłoniono autorów 10 najlepszych przepisów kulinarnych.

Wśród nich znalazł się Maksymilian Szymaszek – uczeń technikum hotelarskiego w Zespole Szkół im. prof. J. Groszkowskiego w Mielcu (Elektryk), który jako jedyny wśród uczestników nie był uczniem szkoły gastronomicznej.

Zadaniem każdego uczestnika było opracowanie autorskiego przepisu z użyciem produktów będących na liście Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Maksymilian pod opieką nauczycielki, Agnieszki Kusak, opracował przepis zatytułowany: „Wrzawa w jabłku pieczonym”.

Spośród produktów, które można było wykorzystać, wybrał jabłko grójeckie, fasolę wrzawską, podkarpacki miód spadziowy, andruty kaliskie oraz olej rydzowy. W trakcie finału, konkursowe danie zostało wysoko ocenione przez jury konkursu.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.