reklama

Maksymilian Szymaszek z mieleckiego elektryka triumfuje w konkursie kulinarnym

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Maksymilian Szymaszek z mieleckiego elektryka triumfuje w konkursie kulinarnym - Zdjęcie główne
reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościJabłko, fasola, miód... Jak połączyć te składniki w smaczną całość? Udało się to Maksymilianowi Szymaszkowi, uczniowi technikum hotelarskiego w Zespole Szkół im. prof. J. Groszkowskiego w Mielcu. Dzięki swojej "Wrzawie w jabłku pieczonym" znalazł się w gronie 10 autorów najlepszych przepisów kulinarnych.
reklama

Finał IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Logo Chronionej Nazwy Pochodzenia (ChNP), Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ChOG) oraz Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalnościodbył się 9 października 2021r.  W konkursie wyłoniono autorów 10 najlepszych przepisów kulinarnych.

reklama

Wśród nich znalazł się Maksymilian Szymaszek – uczeń technikum hotelarskiego w Zespole Szkół im. prof. J. Groszkowskiego w Mielcu (Elektryk), który jako jedyny wśród uczestników nie był uczniem szkoły gastronomicznej.

Zadaniem każdego uczestnika było opracowanie autorskiego przepisu z użyciem produktów będących na liście Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Maksymilian pod opieką nauczycielki, Agnieszki Kusak, opracował przepis zatytułowany: „Wrzawa w jabłku pieczonym”.

Spośród produktów, które można było wykorzystać, wybrał jabłko grójeckie, fasolę wrzawską, podkarpacki miód spadziowy, andruty kaliskie oraz olej rydzowy. W trakcie finału, konkursowe danie zostało wysoko ocenione przez jury konkursu.

reklama

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo