Finał IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Logo Chronionej Nazwy Pochodzenia (ChNP), Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ChOG) oraz Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalnościodbył się 9 października 2021r. W konkursie wyłoniono autorów 10 najlepszych przepisów kulinarnych.
CZYTAJ TAKŻE: Te sklepy zniknęły już z Mielca. Zostały w pamięci i na zdjęciach Google Street View [ZDJĘCIA]
Wśród nich znalazł się Maksymilian Szymaszek – uczeń technikum hotelarskiego w Zespole Szkół im. prof. J. Groszkowskiego w Mielcu (Elektryk), który jako jedyny wśród uczestników nie był uczniem szkoły gastronomicznej.
Zadaniem każdego uczestnika było opracowanie autorskiego przepisu z użyciem produktów będących na liście Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Maksymilian pod opieką nauczycielki, Agnieszki Kusak, opracował przepis zatytułowany: „Wrzawa w jabłku pieczonym”.
Spośród produktów, które można było wykorzystać, wybrał jabłko grójeckie, fasolę wrzawską, podkarpacki miód spadziowy, andruty kaliskie oraz olej rydzowy. W trakcie finału, konkursowe danie zostało wysoko ocenione przez jury konkursu.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.