Kuchenne rewolucje to program telewizyjny, w którym popularna restauratorka Magda Gessler odmienia całkowicie menu i wnętrze lokalu. Do programu zgłaszają się restauratorzy, którzy mają problem z utrzymaniem lokalu.
W każdym odcinku Magda Gessler odwiedza jedną restaurację i w ciągu czterech dni dzieli się z właścicielami i personelem wskazówkami dotyczącymi pracy w branży gastronomicznej. Najpierw obserwuje i analizuje sytuację, później komentuje ją i proponuje metody rozwiązania problemów (np. wprowadza nowe potrawy do menu, sugeruje zatrudnienie nowych osób czy zmienia wystrój wnętrza), a także prowadzi kampanię reklamową odmienionej jadłodajni. Kilka tygodni po przeprowadzeniu zmian ponownie odwiedza restaurację, by sprawdzić, jak radzą sobie właściciele.
Restauracja „Vis à Vis” borykała się z wieloma problemami: brakowało gości, kuchnia była przeciętna, a właściciele tracili nadzieję na sukces. Właśnie w takim momencie zdecydowali się na krok ostateczny – zgłosili się do programu Magdy Gessler. Znana restauratorka pojawiła się w Mielcu w 2022 roku, by przeprowadzić kolejną rewolucję w swoim stylu.
Pierwsze dni wizyty to czas na ocenę – nie tylko serwowanych dań, ale również atmosfery lokalu i organizacji pracy.
Potem nadszedł czas na zmiany. Tak zapowiadała je Magda Gessler:
- Będzie to miejsce pełne fantazji, zupełnie niespodziewane, ale bardzo wesołe i kolorowe. Menu będzie bardzo zasadnicze, bo to miejsce, które nie do końca ma tradycję kulinarną, i trudno tu ustalić konkretną kuchnię. Stwierdziłam więc, że są dania, o których wszyscy Polacy zawsze marzą, w lepszych lub gorszych momentach, tradycyjne, polskie, w lepszych lub gorszych momentach: tatar, gołąbki czy naleśniki..
W menu "Latających smaków" królować miały swojskie smaki z nutką włoską.
Właścicielka restauracji, pani Magdalena, która restaurację prowadziła wraz z mężem, Piotrem i córką Aleksandrą, przez kilka lat pracowała we włoskiej knajpie. To tam poznała smak tradycyjnej pizzy, który zdołała przenieść na nasz polski i mielecki grunt. To właśnie pizzę kosztowała pani Magda Gessler, kiedy pierwszy raz przekroczyła progi Vis a vis i bardzo jej posmakowała. Jak sama stwierdziła, właścicielka ma doskonała "pamięć smakową" i jest w stanie odtworzyć dania.
11 lutego) Magda Gessler wróciła do mieleckiej restauracji.
Wydawało się, że "Latające Smaki", bardzo posmakowały mieszkańcom Mielca. Wielką popularnością cieszyły się: tatar, flaki i gołąbki z ryżem i wieprzowiną, pieczone w piecu, podawane z sosem na bazie kapusty, a także desery - naleśniki z serem z bitą śmietaną i czekoladą oraz szarlotką.
Niestety, wiosną tego roku restauracja "Latające smaki" została zamknięta.
Warto przypomnieć, że Latające Smaki to nie jedyna restauracja w regionie, która przeszła „Kuchenne rewolucje”. W 2013 roku Magda Gessler odwiedziła restaurację Majaga w Dębicy, którą przemianowano na U Sióstr. Mimo początkowego sukcesu, lokal nie przetrwał próby czasu i został zamknięty. Z kolei rewolucja w restauracji Staropolska w Szczucinie zakończyła się sukcesem – lokal nadal działa i cieszy się popularnością.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.