reklama
reklama

Jutro znowu będzie pomidorowa... Przepisy na poniedziałkowy obiad

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: iStock

Jutro znowu będzie pomidorowa... Przepisy na poniedziałkowy obiad - Zdjęcie główne

By poniedziałkowe obiady nie były nudne. | foto iStock

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościJak co dzień zastanawiamy się co ugotować na obiad. Przedstawiamy Wam pomysły na poniedziałkowy obiad. Zmienna w ostatnim czasie pogoda może powodować obniżenie naszej odporności, a co za tym idzie, infekcje i przeziębienie. Z pomocą mogą przyjść zupy, które od pokoleń stawiają na nogi dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom.
reklama

Te kolorowe dania w płynie może przyrządzić każdy, bo ich wykonanie jest bardzo proste. Popularne zupy przyrządza się w ten sam sposób - do składników bazowych dodając jedynie różne warzywa. Podpowiemy, jak w prosty sposób ugotować zdrowy posiłek.

Jak przygotować zupę?

Składniki na uniwersalną bazę (3-litrowy garnek):

reklama

- pęczek włoszczyzny,

- 500 gramów mięsa drobiowego lub wieprzowego,

- kilkanaście ziarenek ziela angielskiego,

- kilka liści laurowych,

- sól i pieprz.

 

Przygotowanie:

1. Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać wodą aż zostanie przykryte. Gotować aż całkowicie zmięknie.

2. Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Białą część pora pokroić w cienkie paski.

3. Po ok. 30 minutach gotowania do gotującego się mięsa dołożyć starte warzywa.

4. Wywar doprawić solą i pieprzem do smaku.

 

Zupa pomidorowa

Aby przyrządzić zupę pomidorową, należy pod koniec gotowania wywaru dodać pokrojone, świeże pomidory (ok. 1 kg) bądź gotowy przecier lub passatę (500 ml). Najlepiej smakuje z makaronem lub ryżem.

reklama

Dlaczego warto ją jeść?

Jest bogactwem witamin C, E oraz K i folianów oraz beta-karotenu. Pomidory to także źródło potasu. Takie wartości odżywcze wzmocnią przeziębiony organizm.

Zupa ogórkowa

Zupę ogórkową uzyskamy, łącząc wcześniej przygotowaną bazę ze startymi ogórkami kiszonymi (500 g) i wodą z ich fermentacji (500 ml). Najczęściej podawana jest z ziemniakami pokrojonymi w drobną kostkę, które należy ugotować razem z warzywami.

Wartości odżywcze

Ogórki kiszone nie mają sobie równych, a zupa z nich przyrządzona uzbroi organizm w witaminy: A, C, i K oraz w fosfor, mangan i potas. Wysoka zawartość magnezu podnosi oporność organizmu.

reklama

Krupnik

To chyba najmniej skomplikowana zupa, bo jej siła tkwi w podstawowych warzywach. Do wywaru wystarczy dodać kaszę jęczmienną (50 g) i 3 średniej wielkości ziemniaki pokrojone w kostkę (już na etapie gotowania warzyw). Bardziej wybredni smakosze mogą opcjonalnie dodać kilka pokrojonych w plastry pieczarek lub garść suszonych grzybów.

Smaczna i zdrowa

Dzięki kaszy zupa staje się zawiesista i treściwa. Jej skład to samo zdrowie, bo gromadzi mnóstwo wartości odżywczych, m.in.: witaminy z grupy B, niacynę, witaminy A i E, cynk, żelazo i miedź.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama