reklama

Pizza ze złota? Poznaj najbardziej oryginalne wersje włoskiego dania!

Opublikowano:
Autor:

Pizza ze złota? Poznaj najbardziej oryginalne wersje włoskiego dania! - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

PromowaneZamknij na chwilę oczy i wyobraź sobie delikatne, chrupiące ciasto, rozpływający się w ustach ser i niepowtarzalny aromat pomidorów i ziół… Zapewne czytając ten opis, niemal każdy z nas wyobraził sobie swoją ulubioną pizzę. Warto jednak wiedzieć, że włoski placek niejedno ma oblicze – najbardziej oryginalne wariacje na jego temat potrafią zawrócić w głowie!

Rekordy w świecie pizzy

Co prawda pizza pochodzi z Włoch, ale Polska także zapisała się na kartach historii tego dania. W Krakowie pobity został rekord Guinnessa w kategorii największej pizzy świata. Krakowska, najdłuższa na świecie pizza miała ponad kilometr długości. Włosi nie dali jednak za wygraną i kilka lat później pobili ten rekord w Mediolanie.

Pizza jako luksusowe dzieło sztuki? Jak najbardziej, jeśli jest wykonana z użyciem między innymi… płatków 24-karatowego złota. Taką pizzę stworzono w Nowym Jorku i tym samym zdobyła tytuł najdroższej pizzy na świecie. Oprócz szlachetnego kruszcu znalazły się na niej najdroższe na świecie odmiany sera i kawioru. Nawet ciasto jest niezwykle drogocenne: powstało na bazie trufli oraz atramentu z kałamarnicy.

Na szczęście, nie musimy wydawać tyle pieniędzy, żeby zjeść pyszną, pachnącą serem i warzywami pizzę – mamy ją na wyciągnięcie ręki w każdej pizzerii Dominium.

Nietypowe smaki

Sporo emocji wywołuje pizza z ananasem – co ciekawe, została stworzona przez Kanadyjczyków. Dziś jest dostępna w niemal każdej pizzerii. To nie jedyny przykład na romans pizzy z owocami – do klasyki należy już pizza z gruszką. Doskonałego połączenie smaku gruszki, gorgonzoli, rukoli i włoskiej szynki możemy spróbować w pizzerii Dominium w Galerii Rzeszów w menu pizz rzymskich. Pizzeria Dominium w Rzeszowie jest miejscem, w którym skosztujemy prawdziwych, włoskich składników – ciekawi nowych smaków powinni spróbować pizzy Bianco Verde. Tutaj gruszka występuje razem z pesto z rukoli, kozim serem, świeżym szpinakiem i pestkami dyni oraz słonecznika.

Składniki to nie jedyne, z czym możemy eksperymentować. Podczas wizyty w pizzerii warto skusić się na pizzę rzymską przyrządzaną na wyjątkowym cieście według tradycyjnej, włoskiej receptury. Tworząc pizzę z dowolnie wybranych składników mamy natomiast okazję zabawić się w szefa kuchni i samemu stworzyć swoją indywidualną, spersonalizowaną kompozycję i tym samym wciąż na nowo odkrywać smak pysznej, włoskiej pizzy, która nigdy nam się nie znudzi. Wszystkie połączenia są dozwolone – jedyne, co nas ogranicza to nasza własna pomysłowość w zestawianiu składników!  

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE