Reklama

Czas na rabarbar. Poznaj 3 najlepsze przepisy

Opublikowano: Ostatnia modyfikacja:
Autor:

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Lifestyle Kwaśny i zdrowy. Nadeszła pora na rabarbar i tym samym pora na kompoty czy ciasta z tym warzywem.

Obecny jest już na targowiskach i sklepach od jakiegoś czasu, choć cena niespecjalnie zachęca do kupna. Kilogram rabarbaru kosztuje ok. 12 złotych, ale można znaleźć oferty też i za 6 złotych. Lecz nawet przy wyższej cenie warto rabarbar kupić, bo to stała pozycja w letnim menu.

Można dodać go do sałatek, piecze się z nim ciasta, a przede wszystkim w letnie dni sprawdzi się w postaci kompotu. I jeszcze jedno: rabarbar otwiera sezon na robienie dżemów.

Oto kilka sprawdzonych przepisów.

Sałatka z kurczakiem i rabarbarem

Składniki:

  • rabarbar,
  • oliwa,
  • przyprawy, sól, pieprz,
  • filet z kurczaka,
  • oliwa,
  • czosnek,
  • majonez,
  • jogurt naturalny,
  • koper,
  • pomidory koktajlowe
  • sałata.
Mięso z kurczaka należy przyprawić i ugrillować lub upiec, a następnie pokroić w kostki. Potem kurczak wraca na patelnię, ale dodajemy do niego rabarbar – połowę łodygi pokrojonej w kostkę podobnej wielkości, jak mięso. Wszystko lekko podsmażyć przez parę minut. Majonez, jogurt i czosnek mieszamy ze sobą i dodajemy odrobinę oliwy.

Do salaterki wkładamy sałatę (może być miks sałat), pokrojone pomidory, a na to zawartość patelni wraz z wytrąconym wywarem. Całość polewamy sosem czosnkowym i posypujemy koprem.

 

Placek z rabarbarem

Składniki:

  • rabarbar,
  • mały kubek jogurtu naturalnego,
  • 600 g mąki pszennej,
  • 200 g cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 3 jajka,
  • szklanka oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Umyty i obrany rabarbar kroimy na plastry o grubości ok 1 cm i zajmujemy się ciastem. Mieszamy najpierw suche składniki, a następnie dodajmy mokre. Całość ma połączyć jogurt. Przygotowane ciasto wylewamy na blachę i układamy na wierzchu rabarbar. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach C. Po wyjęciu ciasto można posypać cukrem pudrem.

 

Kompot z rabarbaru

Składniki:

  • 500 g rabarbaru,
  • 200 g cukru,
  • półtora litra wody.
Wodę z cukrem zagotować, a następnie dodać umyty i pokrojony rabarbar. Po ponownym zagotowaniu trzymać na ogniu przez ok. 10 – 15 minut. Podawać schłodzony. Można dodać listek mięty.

 

Dżem z rabarbaru

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru,
  • 500 g cukru.
Umyty, pokrojony rabarbar wrzucić do garnka i zasypać cukrem. Odczekać ok. 15 minut i zacząć to powoli gotować. Najpierw na większym ogniu, następnie na mniejszym. Co jakiś czas należy zawartość garnka przemieszać. Powinno się to gotować około godziny, aż odparuje woda i całość zgęstnieje. Po ostudzeniu zawartość garnka przełożyć do słoików i je pasteryzować. Można też podawać świeży dżem.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy