Sześć lat temu, w 2017 roku cukiernia "Pokusa" specjalnie dla naszych Czytelników ufundowała pączki. Rozdawaliśmy je mielczanom w okolicach naszej redakcji przy ul. Biernackiego. Słodkości te uwieczniliśmy na zdjęciach w naszym archiwum. Smacznego oglądania!
Dla większości osób pączek ma być tradycyjny, czyli z cukrem pudrem na wierzchu i konfiturą z róży w środku. Jednak można przygotowywać także pączki z budyniem, lukrem lub posypane skórką pomarańczową.
Przed tłustym czwartkiem cukiernie pieką pączki całą noc, a w ten dzień przysmak znika w ciągu kilku minut z półek w cukierniach i sklepach. Pączek, mimo że smaczny, jest również bardzo kaloryczny. Może mieć nawet ponad 300 kalorii.
W tradycji chrześcijańskiej tłusty czwartek jest jednym z ostatnich dni karnawału. Rozpoczyna zapusty, które trwają do wtorku poprzedzającego Środę Popielcową rozpoczynającą czterdziestodniowy Wielki Post. Według tradycji w tym dniu jest dozwolone objadanie się. Dawniej zjadano pączkami z boczkiem, słoniną oraz mięsem i obficie zapijano wódką.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.